Coca Cola saksøkt for triksing med forskning

Av Jørgen Svarstad

Publisert 8. januar 2017

Forskere skal blant annet ha fått betalt for å påstå at brus kan være et sunt mellommåltid.

Den amerikanske helseorganisasjon Praxis Project har saksøkt Coca Cola og  den amerikanske drikkevareforningen ABA. De mener brusgiganten og ABA forsøker å tone ned og dekke over helserisikoen knyttet til brusdrikking.

I søksmålet fra beskyldes Coca-Cola og ABA blant annet for å ha forvansket forskning og for å ha tonet ned sammenhengen mellom USAs fedmeepidemi og et høyt inntak av sukkerholdig drikke, melder Sveriges Television.

Sammenlignes med tobakksindustrien

De drar paralleller til tobakksindustriens desinformasjonskampanjer på 1950-tallet, som forsøkte å så tvil om forskning som koblet røyking til lungekreft og andre sykdommer.

Ifølge en rapport New York Times har offentliggjort, har Coca-Cola brukt 120 millioner dollar på forskning og andre prosjekter i årene 2010 til 2015 med mål om å forvirre forbrukerne om helserisikoer knyttet til brus og annen sukkerholdig drikke.

Universitet ga tilbake pengegave

Da dette ble kjent ga University of Colorado School of medicine ga tilbake pengegave på en million dollar universitetet hadde fått av brusgiganten.

Ifølge søksmålet skal forskere, ernæringseksperter og leger ha blitt betalt for å tone ned risiko knyttet til brusdrikking. I enkelte tilfeller skal de til og med ha fått betalt for å påstå at brus kan være et sunt mellommåltid.

Både Coca-Cola og ABA avviser påstandene i søksmålet.