Enighet i lønnsforhandlingene mellom Unio og staten
LUKK
Annonse
Annonse

Lønnsoppgjøret 2023:

Enighet i lønnsforhandlingene mellom Unio og staten

Av NTB og Lina Christensen

Publisert 29. april 2023 kl. 15:01

Det er enighet i lønnsforhandlingene mellom Unio og staten. Resultatet innebærer en ramme på 5,2 prosent lønnsvekst.

Det skriver Unio i en pressemelding lørdag ettermiddag.

LO, YS og Akademikerne ble enige med staten allerede fredag, mens Unio valgte å fortsette forhandlingene.

Den økonomiske rammen i avtalen som ble landet lørdag, er på 5,2 prosent, altså på linje med frontfaget. Potten skal fordeles gjennom lokale forhandlinger på hver enkelt virksomhet, skriver Unio.

– Vi er fornøyde med at potten i årets oppgjør er stor og over forventet prisvekst. Det betyr reallønnsøkning og at våre tillitsvalgte er sikret et godt handlingsrom til å gjøre gode lokale prioriteringer, sier forhandlingsleder for Unio Stat, Guro Elisabeth Lind, til Forskerforum.

Lind er også leder i Forskerforbundet.

Ønsker seg statistikk over lønnsutviklingen

– Hvorfor forhandlet dere lenger enn de andre hovedsammenslutningene?

– Fristen går ikke ut før på søndag. Det ligger mye på bordet i denne typen forhandlinger. Vi hadde lyst til å ta oss god tid og få snudd hver stein slik at vi kunne ta opp utfordringene som er viktig for Unio.

Unio har blant annet ønsket seg et bedre statistikk for lønnsutviklingen i staten. Dagens statistikk er mangelfull, mener Lind.

– Vi ønsker oss bedre statistikk grunnlag i staten, slik at det blir enklere å følge lønnsutviklingen over tid. Det har vi savnet, og det var det naturlig å snakke om.

Lind sier samtalene har vært gode, men at statistikk er ikke del av protokollen.

Nå starter lokale forhandlinger

Unio skriver i en pressemelding at de har vært opptatt av å ivareta interessene til statsansatte med høyere utdanning.

– Mange statlige virksomheter strever med å rekruttere og beholde kompetansen de trenger. Jeg skulle ønske at staten gjorde mer for å anerkjenne dette problemet, og sørge for at utdanningsgruppene har god lønnsutvikling over tid. Når vi brukte noe lengre tid enn de andre hovedsammenslutningene i forhandlingene, er det nettopp fordi vi ønsket å utforske mulighetene til å komme enda lenger for disse gruppene, forklarer Lind i pressemeldingen.

Nå går startskuddet for de lokale lønnsforhandlingene.

– Unio har et meget dyktig tillitsvalgtapparat i staten, som nå kommer til å fortsette arbeidet for våre medlemmer. Erfaringen med oppgjøret i fjor, var at våre tillitsvalgte fikk til gode resultater, sier Lind.

Gjelsvik er fornøyd

Dette er første gang siden 2017 at det har blitt enighet i lønnsoppgjøret i staten uten at oppgjøret har gått til mekling. Også kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er fornøyd.

– Jeg er glad for at vi nå har kommet til en forhandlingsløsning med Unio, og at det dermed er enighet om hele lønnsoppgjøret i staten innenfor frontfagsrammen på 5,2 prosent, sier han i en pressemelding.

I avtalen med Unio skal hele rammen forhandles lokalt. Oppgjøret i 2023 er et såkalt mellomoppgjør der det kun blir forhandlet om lønn.

29.4 kl. 16.00: Oppdatert med kommentar fra Guro Elisabeth Lind, forhandlingsleder for Unio Stat.

Les også: