Enighet mellom LO, YS, Akademikerne og staten i lønnsoppgjøret
LUKK
Annonse
Annonse

Lønnsoppgjøret 2023:

Enighet mellom LO, YS, Akademikerne og staten i lønnsoppgjøret

Av NTB og Forskerforum

Publisert 28. april 2023 kl. 19:02

Lønnsoppgjøret i staten er i havn med et historisk høyt sentralt lønnstillegg, ifølge YS og LO. Også Akademikerne bekrefter enighet.

– Vi har fått gjennomslag for å løfte hele laget, sikre likelønn og utjevne forskjeller, sier Egil André Aas, leder i LO Stat i en pressemelding.

Alle heltidsansatte i LOs medlemsforbund i staten er sikret 31 000 kroner i generelt tillegg. Det betyr at lavtlønte i staten får ekstra mye i år og er sikret økt kjøpekraft.

Rammen er på 5,2 prosent, det samme som i frontfaget. En liten del av oppgjøret, 15 prosent, går til lokale forhandlinger. Det er mindre enn tidligere år.

– Store potter til lokal fordeling fører ofte til at noen får mye, og andre ingenting. Dette gir en utvikling vi ikke ønsker å fortsette med, sier Aas.

Enighet i lønnsforhandlingene mellom Unio og staten
Unio ble enige med staten lørdag:
Enighet i lønnsforhandlingene mellom Unio og staten

YS er fornøyd

Årets lønnsforhandlinger ble sluttført med tre av hovedsammenslutningene fredag kveld, i god tid før fristen ved midnatt natt til mandag.

Også YS Stat-leder Jens B. Jahren er fornøyd med resultatet.

– Vi er glade for at vi har sikret et stort generelt tillegg og en god avsetning til lokale forhandlinger, noe som gir våre medlemmer en betydelig lønnsvekst, sier han.

Også Akademikerne har blitt enige med staten i årets oppgjør.

– Dette legger til rette for en god lønnsutvikling for våre medlemmer. Resultatet er viktig for at staten skal fortsette å være en attraktiv arbeidsplass for høyt utdannede, sier leder for Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli, i en pressemelding

Akademikerne får alt som lokale tillegg

Akademikerne har i sin avtale fått gjennomslag for sitt krav om at alt skal fordeles i lokale tillegg. Rammen for Akademikernes oppgjør er den samme som for LO og YS – 5,2 prosent.

Staten ønsket at deler av årets lønnstillegg også for Akademikerne skulle fordeles med sentrale tillegg. Akademikerne satte foten ned for dette allerede da forhandlingene startet torsdag.

– Dette betyr en historisk høy pott. Lokale forhandlinger er viktig for Akademikerne. Det er på den enkelte arbeidsplass man best kjenner sine utfordringer og behov, og da må de lokale partene kunne bruke lønnsforhandlingene for å sikre nødvendig kompetanse, sier Tønnesen Nordli.

Unio ikke med

Unio er eneste part som ikke har blitt enige med staten. Da oppgjøret startet sa Guro Lind, leder for Unio stat, at Unio krever kompensasjon for etterslep fra tidligere år der utdanningsgrupper har tapt i forhold til lønnsutviklingen ellers i samfunnet.

– Unio stat er fortsatt i forhandlinger med staten, heter det på Unios nettsider fredag kveld.

Fristen er midnatt 30. april.

Unio har 36 000 medlemmer i staten, og omfatter blant annet Forskerforbundet og Politiets Fellesforbund som de to største enkeltforbundene.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er glad for at mesteparten av oppgjøret er i havn.

– Jeg er veldig glad for vi gjennom en forhandlingsløsning er blitt enige med Akademikerne, LO Stat og YS Stat om et lønnsoppgjør innenfor frontfagsrammen på 5,2 prosent, sier han.

Les også: