Enighet i Virke-oppgjøret for helse, utdanning og kultur
LUKK
Annonse
Annonse

Enighet i Virke-oppgjøret for helse, utdanning og kultur

Av NTB / Julia Loge

Publisert 15. september 2022 kl. 10:25

Torsdag kom partene til enighet om nye landsoverenskomster for sektorene helse, utdanning og kultur.

– Oppgjøret i Virke sikrer at lønns- og arbeidsvilkårene til medlemmene våre er på samme nivå som i offentlig sektor. Det er viktig for medlemmene, og det bidrar til at Virkes medlemsbedrifter kan tiltrekke seg livsviktig kompetanse, sier Eirik Rikardsen i Norsk Sykepleierforbund, som har ledet forhandlingene for Unio-forbundene.

Hovedoppgjøret med Virke er ellers i tråd med det som ble resultatet for Unio-forbundenes medlemmer i Spekter og i staten, ifølge Unio.

Annonse

I år har Unio og Akademikerne fremforhandlet et felles lønnssystem i staten. Partene i Virke-oppgjøret er enige om å innføre et tilsvarende lønnssystem i avtalene som også tidligere har hatt et statslignende lønnssystem. Store medlemsgrupper er sikret en automatisk lønnsutvikling i 10 eller 16 år.

– At vi har fått til å modernisere lønnssystemet for de statslikende virksomhetene også i Virke vil komme medlemmene til gode, avslutter Rikardsen.

Mange museer er organisert i Virke, i tillegg til private høyskoler og enkelte helsetjenester.

– For oss har det vært viktig å komme fram til gode og konkurransedyktige løsninger for virksomhetene, sier konstituert administrerende direktør i Virke, Mille Haslund Mellbye.

Virke har forhandlet med 38 fagforeninger om sju landsoverenskomster. Avtalene omfatter 750 virksomheter med 44.000 ansatte innenfor spesialhelsetjenesten, helse- og sosiale tjenester, barnehager, utdanning, barnevern og familievern, museer og andre kulturinstitusjoner.

Deler av oppgjøret som berører utdanningssektoren er utsatt på grunn av den pågående lærerstreiken.

Les også: