Fikk tilbud om digital utveksling til Australia
LUKK

Fikk tilbud om digital utveksling til Australia

Av Julia Loge

Publisert 27. mai 2020 kl. 09:30

Universiteter og høyskoler avlyser utveksling til høsten. Sofie Johanne Andersen fikk tilbud om digital utveksling til Australia.

Sofie Johanne Andersen var godt i gang med å planlegge et drømmesemester i Australia, men så stengte Australia grensene og visumkontorene. Siden semesteret i Austrlia begynner allerede tidlig i juli, innså Andersen tidlig at det kanskje ikke kom til å bli noe av.

– Siden jeg fulgte med på australske nyheter skjønte jeg ganske tidlig at det så mørkt ut.

Universitetet som Andersen skulle reist til, Griffith University i byen Gold Coast, har mange internasjonale studenter. Neste semester begynner i midten av juli, og universitetet tilbyr utvekslingsstudentene nettundervisning fra sine hjemland. Til og med fadderordningen for innreisende studenter er flyttet til nettet.

– Jeg fikk tilbud om digital undervisning til å begynne med, men så ikke poenget med det, siden jeg ville dra for opplevelsens skyld. Det var selvfølgelig spennende emner jeg skulle ta, men jeg ser likevel ikke poenget når jeg ikke får opplevd den fine naturen, eller får mulighet til å få nye venner, forteller Andersen til Forskerforum.

Mange avlyser

Også fra norsk side ser det mørkt ut for utvekslinger. På grunn av koronapandemien fraråder regjeringens alle utenlandsreiser fram til 20. august, med mindre de er helt nødvendige. For land utenfor Europa kan dette rådet bli forlenget, selv om reiserådene for Norden kan bli endret innen 15. juni og for Europa forøvrig innen 20. juli.

Midt i den usikkerheten har stadig flere universiteter valgt å avlyse alle utvekslinger høsten 2020 (se liste nederst i saken). Andersen rakk å si opp leiekontrakten sin i Oslo, men hadde ikke kjøpt flybiletter eller leid bolig i Australia ennå da Universitetet i Oslo bestemte seg for å avlyse all studentmobilitet. Slike én av grunnene til at flere studiesteder avlyser, de vil unngå at studentene legger ut for opphold som senere kan bli avlyst.

For Andersen utgår Australia helt, det var dette semesteret som var satt av til frie emner, og neste vår skal hun skrive bacheloroppgave i statsvitenskap.

Når UiO avlyser er usikkerhet, smittevern og praktiske problemer er forklaringen.

– Jeg er glad for at samfunnet og UiO nå gradvis kan åpne opp, og vi arbeider for å komme tilbake i en normal situasjon. Likevel mener jeg at vi ikke kan sette studenter som har planlagt utveksling til høsten i en vanskelig og usikker situasjon, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i en nyhetssak.

Da stadig flere land innførte strenge tiltak for å begrense koronasmitte, måtte over 200 UiO-studenter komme hjem. UiO ønsker også å sikre seg mot nye nedstengninger og kompliserte reiser for å hente studenter hjem.

Også innreise rammes

Når all studentmobilitet avlyses, betyr det både at studneter som Sofie Johanne Andersen ikke får reise ut, og at utenlandske studenter ikke kommer til Norge.

Ved Høgskulen på Vestlandet arbeider de for å finne gode tiltak for å få til det de kaller «internasjonalisering hjemme».

– Det at studenter skal få et globalt perspektiv som en del av utdanningen sin er også viktig. Her er flere utdanninger godt i gang og tenker godt og kreativt gjennom digitalisering og andre tiltak, sier prorektor for forskning ved HVL, Gro Anita Fonnes Flaten, i en nyhetssak.

– Det ligger i vår strategi og i ambisjonen vår om universitetsstatus at vi skal ha et økt fokus på internasjonalisering. Studentmobilitet er et viktig element i internasjonaliseringsarbeidet, men hensynet til sikkerhet, smittevern og forutsigbarhet må likevel gå først, sier hun.

Kunnskapsdepartementet anbefaler felles løsninger

Kunnskapsdepartementet skriver i et brev at de forventer at universitetene og høyskolene finner felles løsninger, slik at studentene får likest mulig tilbud. «Forsknings- og høyere utdanningsministeren har bedt institusjonene om å finne gode løsninger som gir studentene muligheter til utveksling i den grad det er mulig å gjennomføre», står det videre i brevet.

Nå har de fleste bestemt seg for å avlyse all utveksling høsten 2020, men ikke alle. Universitetet i Bergen har fortsatt ikke bestemt hva som skjer med utvekslinger innenfor Europa.

– En viktig forutsetning er at UiB-studenter som reiser ut skal være sikret undervisning av god kvalitet. Vi vil også være sikre på at vi kan bistå dem i å reise hjem om det skulle vise seg nødvendig, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB i en nyhetssak.

Disse har avlyst:

Disse har ikke avgjort ennå:

  • UiB: Avlyst utveksling utenfor Europa, ny beslutning om Norden og Europa innen 31. mai.
  • Oslomet: Jobber med å avklare hvor det er mulig å reise høsten 2020.
  • Høgskolen i Innlandet: Avlyst utveksling utenfor Europa, ny beslutning om Norden og Europa innen 31. mai.
  • BI: Avlyst utveksling utenfor Europa, ny beslutning om Norden og Europa innen 31. mai.
  • Les også: