Norce vil ikke ansette personer fra «røde land»
LUKK
Annonse
Annonse

Norce vil ikke ansette personer fra «røde land»

Av NTB

Publisert 19. juni 2023 kl. 10:23

Ledelsen i forskningskonsernet Norce har bestemt at det ikke skal ansette personer med bakgrunn fra «røde land», som Kina, Russland og Iran.

– Det er risiko- og sikkerhetsvurderinger som ligger bak vedtaket. De nasjonale sikkerhetsmyndighetene har over tid anbefalt oss å være ekstra varsomme, og vi har sett en stadig tilstramming av anbefalingene nå som det er krig i Europa, skriver konsernsjef Thor Arne Håverstad i en intern blogg hos forskningskonsernet Norce ifølge Khrono.

Beslutningen om å si «nei til ansettelser av statsborgere fra røde land» ble tatt i februar og ble begrunnet med blant annet trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I den nasjonale trusselvurderingen for 2023 advarer PST blant annet mot at «norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner vil utnyttes til ulovlig kunnskapsoverføring. Aktører knyttet til Russland, Kina, Iran og Pakistan vil representere en særskilt utfordring».

Beslutningen har ført til uro og bekymring blant de ansatte i Norce, først og fremst blant dem som har bakgrunn fra det PST definerer som risikoland, men også andre, ifølge Forskerforbundet.

– Saken har skadet arbeidsmiljøet i Norce, heter det i en felles uttalelse fra fagforeningene Tekna, Forskerforbundet, Parat, NTL, NITO og Norsk Psykologiforening på intranettet.

– Dårlig håndtering og kommunikasjon fra KL (konsernledelsen, red.anm.) har forverret saken, skriver de.