Freyas skjelett havner på museum
LUKK
Annonse
Annonse

Freyas skjelett havner på museum

Av NTB

Publisert 23. august 2022

Skjelettet til hvalrossen Freya, som ble avlivet i Oslofjorden, skal inn i samlingene ved Naturhistorisk museum i Oslo. Men skjelettet skal ikke stilles ut.

Etter at Freya ble sendt til Veterinærinstituttet for obduksjon etter avlivningen, tok Naturhistorisk museum i Oslo kontakt for å diskutere videre bruk av skjelettet.

Museet har Norges største samling av objekter med naturhistorisk interesse, som inkluderer knokler fra ville dyr. Nå er det klart at Freyas skjelett overføres til Naturhistorisk museum når alle undersøkelser er gjort.

Annonse

Skjelettet til Freya skal ikke stilles ut, men på sikt bli tilgjengelig for bruk i forskning og forvaltning.

Førsteamanuensis og ansvarlig for pattedyrsamlingen ved Naturhistorisk museum i Oslo, Kjetil Lysne Voje, kan fortelle at når knoklene er ferdig konservert vil de innlemmes i museets vitenskapelige pattedyrsamling, som er en viktig ressurs for forskere og forvaltere i inn- og utland.

I første omgang vil skjelettet fryses ned for å gi tid til planlegging av konservering.

– En av samfunnsoppgavene til Naturhistorisk museum i Oslo er å sikre at verdifullt vitenskapelig materiale av fallvilt blir ivaretatt for fremtiden. Museet har en pattedyrsamling som består av rundt 35.000 objekter, sier Voje.

– Hvalross er en art på rødlisten som det samles inn lite materiale fra. Når det avlives en hvalross i Oslofjorden, er det naturlig å innlemme skjelettet og en vevsprøve av dyret i de vitenskapelige samlingene ved museet, sier Voje.

Les også: