Helt nytt studie ble landets mest populære
LUKK
Annonse
Annonse

Helt nytt studie ble landets mest populære

Av Julia Loge

Publisert 25. april 2019 kl. 15:12

Fire av landets ti mest populære studier er samme fag. Men det er verken arkitekt, juss eller psykologi som topper listen. Se listen her.

I høst vedtok styret ved Universitetet i Stavanger å opprette et studium i paramedisin, altså en bachelorgrad for ambulansefag. I dag kom søkertallene fra Samordna opptak. Totalt har 2102 søkere har ført paramedisin opp som førstevalg, 780 av dem ønsker seg til de 20 studieplassene i Stavanger. Det vil si at de er nesten 40 søkere per studieplass, og med god margin landets mest populære, målt i antall førstevalg per plass.

– At nær 800 søkere konkurrerer om 20 studieplasser i paramedisin viser at det er et stort behov og ikke minst interesse for flere studieprogram innen helsefag, sier seniorrådgiver Susanna King ved strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS i en pressemelding.

UiS er ikke de eneste som har mange søkere per plass til dette faget. Paramedisin ved Oslomet kommer på andreplass over flest søkere per plass, 663 førstevalgssøkere til 30 studieplasser. UiT Norges arktiske universitets studie i paramedisin er på åttendeplass og Nord universitet på tiende.

Bachelorstudiet i paramedisin kvalifiserer hovedsakelig til arbeid i ambulansetjenesten, men andre deler av arbeidsmarkedet etterspør også denne kompetansen i økende grad. Dette gjelder for eksempel i legevakt, hjemmebaserte tjenester, sprøyterom, akuttpsykiatriske institusjoner, akuttmottak, offshore, og i forsvaret, skriver UiS.

For å komme inn på de 100 studieplassene er det ikke bare karakterer som avgjør. Studentene må ha førerkort, bevise svømmedyktighet og ta en fysisk opptaksprøve som krever løping og knebøy med tungt utstyr.

Paramedisin har flest søkere per studieplass, men målt i flest førstevalgssøkere totalt er det juss, siviløkonom og politi som topper listen.

UiS