Her er lekkasjene fra statsbudsjettet
LUKK
Annonse
Annonse

Her er lekkasjene fra statsbudsjettet

Av Lina Christensen

Publisert 11. oktober 2021

Fem millioner til museumsforskning er blant de få lekkasjene fra årets statsbudsjett.

Tirsdag 12. oktober kl. 10.00 legger regjeringen til Erna Solberg fram sitt siste statsbudsjett.

Budsjettet skal senere vedtas av et nytt stortingsflertall. Det er dermed ventet at det vil bli noen endringer.

Annonse

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier til Khrono at det ikke vil komme flere lekkasjer.

— Nei, vi har ikke planlagt noen overraskelser nå.

I stedet varsler han et stramt budsjett.

— Det jeg kan si er at nå vil jo budsjettet måtte strammes på mange måter, men veldig mye av de løftene vi har gitt under pandemien, vil videreføres, sier han til nettavisen.

Bevilgninger til Nord universitet

Men dette vet vi:

Solberg-regjeringen foreslår å bevilge 110 millioner kroner som startbevilgning til Blått bygg ved Nord universitet.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Blått bygg er et nytt universitetsbygg på cirka 8000 m2 ved campus Bodø, som etter planen skal stå ferdig i 2025. Bygget skal huse forskning og utvikling innen marine fagfelt og sykepleie- og helsefag.

For en måned siden besøkte Asheim InnoCamp, som er en del av Nord universitets campusområde i Steinkjer. Da la han fram budsjettløfter om desentralisert utdanning: I statsbudsjettet har de satt av 40 millioner kroner til et nytt distriktsprogram for kompetanseutvikling og en søknadsbasert ordning for studiesentre.

Under et besøk i Trondheim tidligere i høst kunne næringsminister Iselin Nybø (V) og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) avsløre at regjeringen bevilger 6,9 milliarder til å bygge Ocean Space Centre i Trondheim. NTNU og Sintef står bak senteret, som skal være et senter for havromsteknologi.

Nybø og Helleland har med det satt av en milliard mindre enn det NTNU og Sintef har beregnet at prosjektet vil koste. Det vil dermed være opp til det nye Stortinget å avgjøre om prosjektet skal få mer penger.

Forventninger om penger til Livsvitenskapsbygget

I september ble det også klart at det nye livsvitenskapsbygget til Universitetet i Oslo vil koste fem milliarder mer enn planlagt. Bygningen, som blir landets største universitetsbygg, skal bestå av forskningsmiljøer innen helsefag, kjemi og farmasi.

Henrik Asheim har tidligere sagt at regjeringen vil komme tilbake til endelig kostnadsramme i statsbudsjettet.

– Hovedårsaken til det er så enkelt at det er besluttet at Oslo universitetssykehus også skal inn i Livsvitenskapsbygget og det må da utvides for å få plass til dem også, har Asheim uttalt til NTB.

I tillegg har krevende grunnforhold med kvikkleire blitt oppgitt som en av grunnene til budsjettsprekken.

Fem millioner til museumsforskning

Kulturdepartementet har også kommet med noen avsløringer.

I september kunne Museumsnytt melde at det er satt av fem millioner kroner til forskning i museer i forslag til nytt statsbudsjett. Pengene skal gå til stipendiatstillinger og lyses ut av Forskningsrådet.

– Med dette vil vi styrke norske museer som kunnskapsinstitusjoner og gjøre vår kultur og kulturarv mer tilgjengelig, har Emma Lind (V), statssekretær i Kulturdepartementet, sagt til Museumsnytt.

I tillegg har kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) lovet 162 millioner kroner til et nytt skrei-museum i Lofoten. Museet oppføres i regi av Museum Nord og skal ligge i Storvågen i Kabelvåg, skriver NRK.

Les også: