Her fester amerikanske studenter tett i tett. Flere hundre smittet ved studiestart.
LUKK
Annonse
Annonse

Her fester amerikanske studenter tett i tett. Flere hundre smittet ved studiestart.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 21. august 2020 kl. 00:33

Ved samme universitet har 190 studenter og ansatte testet positivt på Covid-19.

En video, som har blitt mye delt i sosiale medier, viser hundrevis av studenter som fester tett i tett på gaten. Festen skjer i et boligområde i byen Dahlonega, i nærheten campusen til Universitetet i Nord-Georgia.

Høstsemesteret er i gang ved mange amerikanske universiteter og høyskoler. Og bilder av studenter som tar temmelig lett på smittevernreglene, har provosert.

Mange hundre amerikanske studenter over hele landet er bekreftet smittet ved semesterstart. Flere tusen er i karantene.

Etter planen skal Universitetet i Nord-Georgia starte med vanlig ansikt-til-ansikt-undervisning for sine rundt 19 000 studenter på mandag.

Universitets talsperson Sylvia Carson sier til lokalavisen Gainsville Times at de er klar over at en stor utendørs fest ble holdt ved et privat leilighetskompleks lørdag kveld.

– Vi er skuffet over at mange av våre studenter velger å ignorere smittevernsreglene ved å samle seg i store grupper uten å holde sosial distanse eller å dekke til ansiktet.

190 studenter ved samme universitetet smittet

Et stort smitteutbrudd har skjedd ved Universitetet i Nord-Carolina (UNC), der rundt 190 studenter på og ansatte på onsdag hadde testet positivt, ifølge Times Higher Education. Mange av tilfellene knyttes til tre studentforeninger, såkalte fraternities. For å hindre smittespredning har universitetet blant annet sendt alle lavere grads studenter bort fra campus. De skal kun ha digital undervisning inneværende semester.

Notre Dame-universitetet i Indiana hadde tirsdag nesten 150 registrerte smittetilfeller.

Ved Universitetet i Iowa testet 66 studenter positivt den første uken i august, den samme uken de flyttet inn på campus.

I et studenthus – et såkalt sorority house – tilknyttet Oklahoma State University, testet 23 av beboerne positivt denne uken.

En video som har gått viralt viser angivelig en studentfest ved sistnevnte universitet 16. august. Dansegulvet er tettpakket.

Tidligere Oklahoma-student James Phillips, nå universitetslektor i akuttmedisin, er blant dem som kommenterer videoen på Twitter. Han skriver at det han ser gjør ham rasende. Nå er alle eksponert for viruset, og vil ta det med hjem til studentboligene, kommenterer han.

–  Kunne ikke brydd seg mindre om masker

CBS News forteller om festscener i Tuscaloosa den første uken at studentene kom tilbake til Universitetet i Alabama. Det er en sammenhengende fest, sier en Uber-sjåfør til TheTuscaloosa News. Det er påbudt å bruke masker på offentlig sted i byen, men studentene «kunne ikke brydd seg mindre om å ha på masker», ifølge sjåføren.

Universitetets idrettsdirektør Greg Byrne la ut et bilde på Twitter som viser mennesker, mange uten masker, i tett kø utenfor en bar.

«Vi er nødt til å klare bedre enn dette, for hverandre og samfunnet på campus.»

Legger om til digital undervisning

Flere universiteter legger nå om til digital undervisning som følge av smitteutbruddene ved semesterstart.

Det er ingen nasjonal konsensus om hvordan lærestedene skal ta imot studentene denne høsten, skriver Washington Post.

Rundt 30 prosent av lærestedene planlegger foreløpig at undervisningen primært skal være digital. Men en del store universiteter og høyskoler ønsker alle studentene tilbake til campus, og satser på at masker og sosial distansering skal hindre smitteutbrudd.

Så gjenstår det å se om det holder.

Som universitetslektor James Phillips kommenterer på Twitter om festingen til Oaklahoma-studentene:

«Skoler som oppfører seg på samme måte vil være 100% online innen oktober.»

Les også: