Hver fjerde student sliter med alvorlige psykiske plager
LUKK

Hver fjerde student sliter med alvorlige psykiske plager

Av Julia Loge

Publisert 5. september 2018 kl. 13:20

Antallet som har alvorlige plager øker, men få vet hvor de kan søke hjelp.

Fakta
<
Det har vært en økning i antallet studenter som har alvorlige psykiske symtomplager, viser Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2018, som ble lagt fram i dag.

I 2010 var det 1 av 6 og i 2014 1 av 5 som rapporterte tilsvarende utfordringer. Tallene viser en stor økning og er i tillegg mer markant hos kvinner.

Årets undersøkelse viser at 42 prosent av studentene rapporterer om psykiske plager, herunder 13 prosent om moderate plager, 18 prosent om alvorlige plager, og 11 prosent om alvorlige og mange plager.

Bekymret studentorganisasjon

Norsk studentorganisasjon (NSO) er veldig bekymret for utviklingen.

– At så mange studenter har psykiske plager er veldig alvorlig, ikke minst når vi ser at situasjonen er så mye verre nå enn den var i 2010 og 2014. Vi kan ikke stå rolig å se på den negative utviklingen, nå må noe skje, sier NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen i en pressemelding.

Omfanget av selvskading og selvmordstanker er høyt blant studentene. Én av fem svarer at de har skadet seg selv med vilje og like mange at har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv, men ikke faktisk forsøkt å gjøre det. Fire prosent oppgir å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Omfanget av selvskading er vesentlig høyere blant kvinnelige enn blant mannlige studenter. Samtidig oppgir 79 prosent av studentene at de har god eller svært god helse.

Spredd ansvar

Undersøkelsen viser at mange ikke søker hjelp. NSO er opptatt av at alle studenter har tilgang til, og vet hvor de kan få hjelp. I dag er ansvaret for studentenes helse delt mellom stat, vertskommune, institusjon og studentsamskipnad.

– Dette er et helsespørsmål, men det er også et utdanningsspørsmål. Studenter ofte en litt oversett gruppe mellom elever og folk i jobb. Dette er et arbeid som krever at flere snakker sammen for at studentene skal få en bedre hverdag og et skikkelig helsetilbud, uttaler Mikalsen.

NSO er usikre på om alle studentsamskipnadene har de ressursene de trenger, om alle vertskommunene har det nødvendige tilbudet og om institusjonene er gode nok på å skape trygge læringsmiljø som fremmer god helse. De mener regjeringen må legge frem en egen studenthelsemelding som ser på det helhetlige helsetilbudet studentene har og hvordan en kan sikre at alle får den hjelpen de trenger.

– Vi trenger et godt helsetilbud, og vi må også sørge for at alt det gode forebyggende arbeidet som skjer lokalt har de ressursene de trenger. Studentene skal ha en trygg og god hverdag på alle institusjoner, dessverre viser denne undersøkelsen at det ikke er tilfellet, avslutter Mikalsen.

  • Les også: