Innfører strenge koronatiltak i Bergen. Avlyser all fysisk undervisning og oppforder folk til å jobbe hjemmefra.
LUKK
Annonse
Annonse

Innfører strenge koronatiltak i Bergen. Avlyser all fysisk undervisning og oppforder folk til å jobbe hjemmefra.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 8. september 2020 kl. 23:52

Universitet i Bergen, Norges Handelshøyskole og Høgskulen på Vestlandet avlyser all fysisk undervisning. Men campusene skal fortsatt holdes åpne.

Koronaviruset sprer seg raskt i Bergen. Det siste døgnet er 42 registrert smittet. Av disse er ni studenter ved Universitetet i Bergen.

Bergen kommune innfører strenge tiltak. Blant annet blir det forbud mot offentlige arrangementer med mer enn 50 personer. Alle bedrifter og institusjoner bes innføre hjemmekontor de neste ti dagene, til og med 18. september.

Hjemmekontor og digital undervisning

Utdanningsinstusjonene i Bergen følger opp.

Norges Handelshøyskole (NHH), som har 134 bekreftede smittetilfeller blant studentene, hadde allerede avlyst all fysisk undervisning frem til 11. september. Nå blir dette utvidet til og med 18. september.

Studenter blir oppfordret til å jobbe hjemmefra, og ansatte som kan, skal ha hjemmekontor, skriver høyskolen på sine nettsider.

Høgskulen på Vestlandet (HVL) avlyser også all planlagt undervisning ved sin campus i Bergen i ti dager.

– Det vil så langt som mulig bli lagt til rette for digital undervisning, sier rektor Berit Rokne i en melding på høyskolens nettsider.

De ber også alle ansatte i Bergen som kan om å jobbe hjemmefra i denne perioden.

Stenger ikke campus

Universitetet i Bergen skriver også at de som kan ha hjemmekontor skal benytte seg av dette de neste ti dagene. De skriver at de legger om til digital undervisning i løpet av onsdag, og at dette skal vare til og med 18. september.

«Studenter som kan arbeide hjemmefra oppfordres også til det, men som for ansatte vil campus være åpen for alle som har behov for fysisk tilstedeværelse for å kunne studere.»

Heller ikke HVL og NHH kommer til å stenge sine campuser. Men HVL understreker at dette tilbudet er for studenter som har «vanskelige studieforhold hjemme», og NHH oppfordrer sterkt studentene til å lese andre steder enn på campus.

Flest tilfeller knyttet til studentmiljøet

På en pressekonferanse tirsdag, der smitteverntiltakene i Bergen ble lagt frem, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) at de fleste nye smittetilfellene er knyttet til studentmiljøet i Bergen.

– De fleste tilfellene har vært knyttet til klyngeutbrudd blant studenter. Vi så en klar nedgang i smittetallene på fredag, men utviklingen de siste dagene nå har vist at vi trenger flere og mer kraftfulle tiltak for å bekjempe smitten, sa han.

Ni UiB-studenter er altså bekreftet smittet siste døgn. Det er det høyeste smittetallet som er registrert på én dag ved universitetet.

– Vi tror det dreier seg om et etterslep fra prøvesvarene fra helgen. De smittede har ikke vært i samme gruppe og er spredt over ulike fakulteter, sier bedriftslege Stein-Inge Stigen til Bergens Tidende.

Ifølge bedriftslegen har syv av de ni allerede vært i karantene. Det har også blitt sendt ut anbefaling om karantene for 22 nye studenter i forbindelse med de to siste smittetilfellene.

Så mange studenter i Bergen er registrert smittet (per 8. september):

  • 36 ved Høgskulen på Vestlandet
  • 134 ved Norges Handelshøyskole
  • 38 ved Universitetet i Bergen
  • 11 ved Handelshøyskolen BI

NHH-direktør: – Vi synes hele situasjonen er lei

I et intervju med Khrono får Geir Mikalsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt ved NHH, spørsmål om han ser på høyskolen som et «svart får» i forbindelse med smitteoppblomstringen i Bergen. Han svarer:

–  Det er et veldig godt spørsmål. De rene faktaene forteller oss at en stor del av de smittede i Bergen hører til NHH, så det kommer vi ikke utenom. Vi synes hele situasjonen er lei, men først og fremst er den lei for de studentene som er smittet og må være i isolasjon, sier han.

Han sier at studentene og de ansatte ved NHH har tatt situasjonen veldig alvorlig, og at de nå gjør det de kan for å bidra i dugnaden i Bergen.

Les også: