Juks halvert på få år

Juks halvert på få år

Av Forskerforum

Publisert 18. april 2013

Antallet studenter som er tatt i å jukse på hjemmeeksamener har blitt mer enn halvert i ved britiske universiteter

Fakta
  • Tallene som ligger til grunn for rapporten, er 547 «innleirete» postdoktorstillinger i perioden 2001–2009, samt 908 individuelle postdoktorstillinger i perioden 2001–2008.
  • Ikke alle «innleirete» postdoktorstillinger har latt seg identifisere i DFFs tallmateriale, sÃ¥ det kan være snakk om flere enn 547 stillinger.
  • Tallene for innleirete versus individuelle postdoktorstillinger er med andre ord ikke helt sammenlignbare verken nÃ¥r det gjelder omfang eller periode.

Se hele rapporten her.

 

Årsaken skal være en omfattende kampanje mot «klipp og lim-kulturen» som ble introdusert i 2002, skriver The Telegraph.

Programvare mot juks

Ved hjelp av programvare som kan analysere tekster og gjenkjenne plagiat, har britiske universiteter blitt rustet til å bekjempe juks i studentarbeider.

Ifølge nye tall ble det i 2005 funnet omfattende plagiat i 7,7 prosent av innlevert arbeid. I 2012 hadde det sunket til 3,1 prosent. Slik programvare er også vanlig ved norske institusjoner.

Juks sprer seg

Nyheten kommer samtidig som britiske skolemyndigheter frykter at juks er i ferd med å spre seg i skolen. Både kopiering fra internett og hjelp fra foreldre anses som et problem.

Myndighetene har derfor gått i gang med å endre undervisningsopplegget til at elevene vil gjennomføre mer av oppgavene og prøvene i klasserommet, under oppsyn av lærere.