NTNU gir Eikrem sparken
LUKK
Annonse
Annonse

NTNU gir Eikrem sparken

Av Lina Christensen

Publisert 10. juni 2021 kl. 14:36

NTNU mener førsteamanuensis Øyvind Eikrem har brutt sine tjenesteplikter og lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver og at dette kvalifiserer til å avskjedige han.

Det var Filter Nyheter som i februar i fjor skrev at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU brukte en anonym Facebook-konto til å dele og videreformidle innvandringsfiendtlig innhold.

Eikrem har hele tiden nektet for at han sto bak den aktuelle kontoen.

I dag kom nyheten om at universitetets ledelse går til avskjedssak mot Eikrem. Avskjedigelse er det strengeste virkemidlet NTNU har som arbeidsgiver, og innebærer at Eikrem må gå på dagen fra jobben ved Institutt for sosialt arbeid. Det er svært sjeldent at dette virkemidlet tas i bruk.

«Det finnes intet grunnlag for forslaget til vedtak som er framlagt. (Så langt er det ingen beslutning)» skriver Eikrem i en e-post til Forskerforum.

Bestrider at vilkårene for avskjeden er oppfylt

NTNU mener Øyvind Eikrem har brutt sine tjenesteplikter og lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver og at dette kvalifiserer til å avskjedige han. Ifølge Khrono baserer avskjedssaken seg ikke bare på rapporten og faktaundersøkelsen gjennomført av advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig om Eikrems påståtte befatning med anonyme facebookkontoer, men også at Eikrem skal ha opptrådt kritikkverdig overfor arbeidsgiver, kollegaer og studenter.

Til dette sier Eikrem følgende:

«Jeg har ikke fått lagt fram noe grunnlag for den angivelige utilbørlige atferden, så jeg vet ikke engang hva de refererer til.»

Eikrem får advokathjelp fra Forskerforbundet. Hans advokat Christoffer Hjelde skriver i en epost til Forskerforum:

«Jeg kan bekrefte at jeg bistår Eikrem i sak om avskjed. Saken skal opp for ansettelsesorganet v/NTNU 17.06.2021, som er førsteinstans i saken. Eikrem er sterkt uenig i grunnlaget for avskjeden, og bestrider at vilkårene for dette er oppfylt. Utover dette har jeg ingen kommentar på det nåværende tidspunkt.»

«Alternativt vil jo dette bli brakt inn for domstolene»

Torsdag 17. juni skal saken etter planen opp i ansettelsesutvalget ved Fakultet for samfunnsvitenskap og utdanning (SU). Da skal Eikrems advokat og Eikrem selv møte ansettelsesutvalget for å forklare seg. Ifølge Universitetsavisa vil Eikrem anke hvis beslutningen stadfestes. Om anken ikke tas til følge kommer han til å klage saken inn til styret ved NTNU.

Forskerforum har spurt Eikrem om hva vil foreta seg framover.

«Ikke noe spesielt. Jeg følger dog opp mine egne interesser. Jeg antar at det er tilstrekkelig fornuft i NTNUs styrende organer til å avvise forslaget til vedtak. Alternativt vil jo dette bli brakt inn for domstolene», svarer han.

  • Les også: