Kode-kuttene: Ansatte får åtte dager til å bestemme seg om de vil slutte
LUKK

Kode-kuttene: Ansatte får åtte dager til å bestemme seg om de vil slutte

Av Julia Loge

Publisert 22. februar 2024 kl. 12:39

Kodes ansatte som tar sluttpakke, må slutte allerede i mars.

26. januar fikk ansatte ved Kode museum i Bergen vite at museet må spare 16 millioner kroner. Mandag denne uken presenterte direktør Petter Snare innholdet i kuttplanene for styret, og tirsdag for de ansatte. Da fikk de vite at de vil få tilbud om sluttpakker, men ikke om innholdet i pakkene.

– Vi er skuffet over at styret har vedtatt et budsjett med så store kutt i personalkostnadene. Det skapes en fortelling om at dette haster fryktelig, men det er ingen ytre, plutselige hendelser. Dette har gått over tid, og vi mener det kunne vært unngått med bedre styring, sa Mette Nikoline Bolkan, tillitsvalgt for fagforeningen Delta, til Forskerforum på tirsdag.

I anledning allmøtet reagerte de tillitsvalgte fra Forskerforbundet og Delta på at de fikk kort tid til å lese dokumentene. Nå er det klart at de som vil søke om sluttpakke, må gjøre det innen 1. mars.

Fire månedslønner

Kode har 96 ansatte, hvorav 91 er ansatt i faste stillinger.

– Nå er vi i en situasjon der vi må finne løsninger som gjør at vi kommer i mål. Jeg synes det er trist å måtte la dyktige ansatte slutte, vi håper nå på at det er en akseptabel løsning som er presentert, sier Kode-direktør Petter Snare til Bergensavisen.

Her er innholdet i sluttpakkene ifølge Bergens Tidende

  • Arbeidsforholdet avsluttes 31. mars 2024.
  • Det utbetales totalt fire måneders lønn, uten arbeidsplikt.
  • For arbeidstakere som har vært ansatt i virksomheten i mer enn ti år pr. 31. mars 2024, utbetales totalt fem måneders lønn, uten arbeidsplikt.
  • Det gis støtte til utdanning med et beløp oppad begrenset til 40.000 kroner, som må benyttes innen utgangen av 2024.
  • Det vil være adgang til å ta nytt arbeid hos annen arbeidsgiver uten fradrag i utbetalingen fra Kode.

Trang økonomi over lang tid

Kode museum har vært på randen av konkurs før, og har i mange år varslet om at de er betydelig underfinansiert, spesielt sammenlignet med kulturinstitusjonene i Oslo.

Sosialistisk Venstreparti (SV) forhandlet inn en ekstra påplussning til Kode i statsbudsjettet for 2023, men det ble ikke en tilsvarende løsning for årets budsjett. Dermed ble statsstøtten redusert fra 53 til 46 millioner kroner, et kutt på rundt 20 prosent.

Museet er Norges nest største kunstmuseum og består av fire kunstmuseer i Bergen sentrum og tre komponisthjem i Bergen og omeng.

  • Les mer: