Korrupsjonsskandale i EU rammer internasjonal fagbevegelse
LUKK
Annonse
Annonse

Korrupsjonsskandale i EU rammer internasjonal fagbevegelse

Av Julia Loge

Publisert 13. desember 2022 kl. 13:00

En av de pågrepne i korrupsjonsskandalen i Europaparlmentet er fagforeningslederen Luca Visentini.

I helgen ble seks personer pågrepet i det som kan være tidenes største korrupsjonsskandale i EU-parlamentet. En av dem er generalsekretær Luca Visentini i den internasjonale fagbevegelsen ITUC.

– Det er ødeleggende for fagbevegelsen at en av våre egne blir mistenkt for korrupsjon. Her må det ryddes opp, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en melding på Unios nettsider.

Kan ha mottatt bestikkelser

Fredag ble en av visepresidentene i parlamentet, greske Eva Kaili, og fire andre sosialdemokrater pågrepet av belgisk politi, mistenkt for korrupsjon. I tillegg ble også Visentini hentet inn til avhør av det belgiske politiet. Søndag ble Kalli og tre andre siktede varetektsfengslet i Belgia, mens Visentini og én til ble løslatt.

Flere boliger og kontorer ble ransaket, og politiet beslagla mobiltelefoner og minst 600.000 euro i kontanter. Beløpet tilsvarer rundt 6,3 millioner kroner med dagens kurs. Ifølge påtalemyndigheten gjelder saken ulovlig lobbyvirksomhet for en golfstat, som ifølge flere kilder er Qatar.

I dag ble Kaili avsatt som visepresident i EU-parlamentet. Nå krever nordiske fagforeninger at ITUC også gjør endringer.

Krever suspensjon

13 nordiske fagforeninger, gjennom Nordens faglige samorganisasjon, har sendt et felles brev til ITUC der de krever at Visentini suspenderes og at en ny generalsekretær tar over inntil det belgiske politiet har avsluttet etterforskningen. 

– Det må ikke være tvil om hans uskyld før han kan virke som generalsekretær igjen, understreker Lied.

– Selvsagt er han uskyldig inntil det motsatte er bevist, men det skal ikke herske noen som helst tvil om at ITUC er uavhengig. Derfor mener jeg det er helt riktig å suspendere ham inntil saken er oppklart, sier Ragnhild Lied.

Mistanke i lengre tid

Ifølge påtalemyndigheten har politiet i lengre tid hatt mistanke om at en golfstat forsøkte å påvirke EU-parlamentet, blant annet ved å tilby gaver og store pengebeløp til personer i politisk strategiske stillinger.

Den ulovlige lobbyvirksomheten har funnet sted mens Qatar, som for tiden er vert for fotball-VM, har vært intenst opptatt av å bedre sitt renommé som følge av kritikk av landets behandling av migrantarbeidere og håndtering av menneskerettighetene.

1. november ble det meldt på Twitter at Kaili hadde møtt Qatars arbeidsminister. Etter møtet sa hun at hun ønsket Qatars arbeid med arbeidsreformer velkommen, og ønsket til lykke med fotball-VM.

I et intervju mandag sa Visentini til AFP at han ønsket Qatars framgang når det gjelder arbeidsreformer velkommen, men at mer press blir nødvendig etter VM.

Nyvalgt som generalsekretær

I brevet kritiserer de nordiske organisasjonene ITUC for ikke å opplyse saken eller ta affære. De skriver at «Det som skader oss er mangelen på klar informasjon, kommunikasjon og handling fra ITUC og dets ledelse. Vi er en bevegelse som er avhengig av tillit.»

Luca Visentini ble valgt til generalsekretær i ITUC for kort tid siden. Unio skriver også at den nordiske fagbevegelsen ikke støttet hans kandidatur. Han har tidligere vært leder i den europeiske fagbevegelsen (ETUC). I september gjestet han Oslo i anledning 50-årsjubileet til nordisk fagbevegelse (NFS).

EU