Krisepakke: 48 millioner kroner til 1.000 nye studieplasser ved høgskoler og universiteter
LUKK
Annonse
Annonse

Krisepakke: 48 millioner kroner til 1.000 nye studieplasser ved høgskoler og universiteter

Av Jørgen Svarstad

Publisert 1. april 2022

Regjeringen foreslår 48 millioner kroner til studieplasser til ukraniske flyktninger.

Pengene er en del av den økonomiske pakke for å møte konsekvensen av krigen i Ukraina. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte fredag klokken 12 innholdet i pakken, som inneholder tiltak på tilsammen rundt 14,4 milliarder kroner.

Noe av dette skal gå til studieplasser til ukrainske flyktninger.  

– Det er viktig at flyktninger fra Ukraina, som ønsker å ta høyere utdanning mens de er her,  får muligheten til det, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.

Av de anslagsvis 35 000 flyktningene Norge vil ta imot i år, er en del i en alder der de ønsker å starte på eller fortsette høyere utdanning. Hvor mange dette gjelder, er for tidlig å si, skriver departementet.

– Det er stor vilje blant universitetene og høyskolene for å stille opp med studietilbud. Nå følger vi opp med penger raskt slik at de kan fortsette med planleggingen. Samtidig jobber vi med å avklare problemstillinger når det gjelder godkjenning av utdanning fra Ukraina og hvordan vi kan gjennomføre opptaket til høyere utdanning for flyktningene, fortsetter Borten Moe.

Departementet opplyser videre at både statlige og private institusjoner får penger. Midlene vil bli tildelt som fireårige plasser i såkalt finansieringskategori D. Dette er studier som får en grunnfinansiering på 95 550 kroner per studieplass. Fordelingen av studieplasser vil skje så raskt som mulig etter behandling i Stortinget, opplyser regjeringen.

Les også: