Tusenvis av russiske forskere fordømmer invasjonen av Ukraina
LUKK
Annonse
Annonse

Tusenvis av russiske forskere fordømmer invasjonen av Ukraina

Av NTB

Publisert 7. mars 2022

Nesten 7.000 russiske forskere og akademikere hadde torsdag undertegnet et åpent brev til president Vladimir Putin i protest mot krigføringen i Ukraina.

Den brede internasjonale fordømmelsen av invasjonen som ble innledet forrige uke, har allerede rammet en lang rekke vitenskapelige prosjekter, blant annet jobb med den internasjonale romstasjonen ISS og planer om å i samarbeid med europeiske romfartsmyndigheter sende en rover til mars.

– Vi, russiske forskere og forskningsjournalister, protesterer sterkt på den militære invasjonen av Ukraina som er innledet av russiske styrker, heter det i brevet.

Mer enn 6.900 har skrevet under, og alle risikerer bøter eller tid i fengsel, da russiske myndigheter de siste årene har innført lover som gjør det enklere å slå ned på opposisjonelle stemmer i landet.

Nasjonalforsamlingen begynte denne uken å behandle et lovforslag som straffe folk hardere for å kritisere krigen i Ukraina.

Brevet omtaler Russland som den «angripende parten, og dermed en kjeltringstat». Å bli en stor vitenskapsnasjon er umulig i den nåværende situasjonen «der våre nærmeste kolleger – matematikere i Ukraina … står i fare på grunn av det russiske forsvaret», heter det videre.

– Vi er overbevist om at ingen geopolitiske interesser kan rettferdiggjøre denne døden og blodsutgytelsen. Krig vil bare føre til et fullstendig tap av landet vårt, heter det i brevet.

Les også: