Regjeringen fryser forsknings- og utdanningssamarbeidet med Russland
LUKK

Regjeringen fryser forsknings- og utdanningssamarbeidet med Russland

Av Jørgen Svarstad

Publisert 4. mars 2022 kl. 08:38

Alle avtaler mellom norske og russiske institusjoner legges på is, melder Kunnskapsdepartementet.

Tidligere denne uken varslet forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) at det kunne komme sanksjoner mot russiske forsknings- og utdanningsinstitusjoner. Og fredag morgen kommer Kunnskapsdepartementetet med en pressemelding der de kunngjør at:

  • Kunnskapsdepartementet og underliggende etater suspenderer all dialog med russiske myndigheter
  • Forskningsrådets fellesutlysning med Russland stoppes
  • Den norsk-russiske utdanningsavtalen suspenderes
  • Den ferdigforhandlede forskningsavtalen med Russland legges på is
  • Som hovedregel skal alle avtaler mellom norske og russiske institusjoner legges på is. Institusjonene kan velge å opprettholde avtaler, men det skal gjøres en grundig vurdering i hvert enkelt tilfelle. Eventuelle avtaler og samarbeid innenfor atomberedskap og fiskeri- og ressursforvaltning skal inntil videre fortsette som før.
  • Det er samtidig ønskelig at forskere kan fortsette å ha kontakt med hverandre over landegrensene (såkalt forsker-til-forsker-samarbeid).

− Ansvaret for den alvorlige situasjonen i Europa ligger hos russiske styresmakter og angrepet på Ukraina må også få konsekvenser for forsknings- og utdanningssamarbeidet. Derfor suspenderer vi all dialog med russiske myndigheter og som hovedregel skal alle institusjonsavtaler mellom norske og russiske forsknings- og utdanningsinstitusjoner legges på is, sier Borten Moe i pressemeldingen.

Departementet sier at Norge vil også vurdere om det er behov for å stramme ytterligere inn. Særlig følger de tett med på diskusjonene som foregår i Brussel om hvilke konsekvenser dette vil få for russisk deltagelse i Erasmus+ og Horisont Europa, sier de.

− Russiske styremakter har satt verden i en svært alvorlig situasjon og det krever reaksjoner. Samtidig ønsker vi at sanksjonene i størst mulig grad skal være rettet mot russiske myndigheter og ikke mot sivilsamfunnet. Akademia kan være en viktig motvekt mot myndighetene også i Russland. Derfor gir vi norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter en liten åpning for å fortsette samarbeid som det er faglig grunnlag for å ha, sier Borten Moe. 

Rektorer støtter sanksjonene

Rekasjonene etter regjeringens beslutning om frys i akademisk samarbeid med Russland er samstemte, skriver Khrono. De har intervjuet rektorene ved Universitetet i Oslo (UiO), NTNU, Nord Universitet, NMBU og Universitetet i Tromsø, som aller støtter tiltakene.

− I dette øyeblikk er dette helt riktig og viktig å gjøre, sier UiO-rektor Svein Stølen.

− Vi må være helt tydelige på at den russiske aggresjonen i Ukraina er noe vi ikke kan akseptere, sier han.

Les også: