DEKSA er den nye etaten for eksportkontroll
LUKK

DEKSA er den nye etaten for eksportkontroll

Av Asle Olav Rønning

Publisert 9. februar 2024 kl. 18:25

Den nye etaten skal ta over behandling av saker som i dag gjøres av Utenriksdepartementet.

Etaten for eksportkontroll og sanksjoner, som skal opprettes innen 1. januar 2025, får navnet «Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner» (DEKSA). Opprettelsen ble vedtatt av regjeringen i statsråd fredag, melder NTB.

Utenriksdepartementet har utnevnt Harriet E. Berg til direktør av det nye direktoratet for en periode på to år. Hun kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet.

– Et nytt direktorat vil forbedre rammevilkårene for en viktig del av sikkerhetspolitikken og gjennomføringen av våre internasjonale forpliktelser innen sanksjonsområdet, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Etaten skal være underlagt Utenriksdepartementet. Opprettelsen av den nye etaten innebærer at behandlingen av enkeltsaker løftes ut av departementet og over til et eget organ med ekspertise på feltet.

DEKSA skal blant annet behandle saker der forskningsinstitusjoner trenger lisens etter forskriften om eksportkontroll.

I dag er det UD som har ansvaret for disse sakene. UDs saksbehandling har blitt kraftig kritisert for å ta lang tid og at utfallet kan være uforutsigbart. Et ny forskrift på feltet var på høring i 2022, men møtte omfattende kritikk fra sektoren. Det nye regelverket har ennå ikke kommet på plass.

DEKSA får også ansvar for kontroll med næringslivets eksport av varer og tjenester. Den nye etaten skal også håndtere overholdelse av internasjonale sanksjoner, blant annet de som er rettet mot Irans atomvåpenprogram.

Les også: