Legger ned Forskningsfondet
LUKK
Annonse
Annonse

Legger ned Forskningsfondet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 5. oktober 2011 kl. 08:43

Regjeringen legger ned Forskningsfondet når statsbudsjettet presenteres i morgen. Forskerforbundet etterlyser mer forutsigbarhet for forskningssektoren.

legger-ned-forskningsfondet


– Regjeringen har over tid nedprioritert Forskningsfondet og norsk forskning, mener Trine Skei Grande.

legger-ned-forskningsfondet


– Vi beklager at Regjeringen velger å avvikle forskningsfondet, sier leder av Forskerforbundet Bjarne Hodne.

Fakta
<

Fondet som siden 1999 har stått for langsiktighet i norsk forskning, legges ned i sin nåværende form når statsbudsjettet kommer i morgen. Årsaken er det lave rentenivået, som gjør at avkastningen fra fondet de neste to årene vil synke med 650 millioner kroner, skriver Aftenposten.

– Det var helt nødvendig å gjøre noe med strukturen. Renten er omtrent halvert i forhold til for ti år siden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland til avisen.

– Kunnskapsfiendtlig
Nedleggelsen får Venstre-leder Trine Skei Grande til å tenne på alle pluggene. Hun mener regjeringen i lang tid har nedprioritert forskning.

– Dette er et resultat av at en kunnskapsfiendtlig rødgrønn regjering over tid har nedprioritert Forskningsfondet og norsk forskning. Nedleggingen av Forskningsfondet føyer seg inn i rekken av lite fremtidsrettede grep fra regjeringens side. Forskningsfondet bør fordobles, ikke legges ned, sier Grande til Forskerforum.no.  
 

– Forventet lavere rente på fondsavkastningen er ikke noe godt argument for å legge ned fondet eller endre måten norsk forskning finansieres på. Det er derimot et veldig sterkt argument for å øke fondsbeholdningen, sier Grande.

Forskerforbundet: – Svekker langsiktigheten
Også Forskerforbundet reagerer på den varslede nedleggelsen.

– Vi beklager at regjeringen velger å avvikle forskningsfondet. Fondet hadde som formål å sikre langsiktighet og forutsigbarhet i forskningsbevilgningene uavhengig av de årlige statsbudsjettene. Erfaringen viser at forskningsbevilgningene lett blir en salderingspost i de årlige statsbudsjettforhandlingene når de gode formålene prioriteres. Vi er derfor bekymret for at regjeringen med dette svekker langsiktigheten ved forskningsbevilgningene, sier leder i Forskerforbundet Bjarne Hodne.

Hodne mener den beste løsningen er å styrke fondet så avkastningen opprettholdes på dagens nivå. Han etterlyser større forutsigbarhet for forskningssektoren.

– Dette hadde samtidig gitt en solid og nødvendig vekst i forskningsbevilgningene når økonomien tar seg opp igjen, slik at Norge kunne nærmet seg forskningsnivået i Danmark og Sverige. Alternativt kunne regjeringen videreført fondet på dagens nivå og kompensert den manglende avkastningen med årlige bevilgninger over statsbudsjettet. Dette hadde gitt mye større forutsigbarhet enn å avvikle hele fondet, sier Hodne.

NHO ønsket nedleggelse
Forskningsfondet er på 80 milliarder kroner, et beløp samlet opp gjennom innskudd siden etableringen i 1999. Renten på innskuddene i fondet settes på nytt hvert tiende år, med et rentenivå tilsvarende ti års statsobligasjoner. Dagens rentenivå vil føre til langt lavere avkastning til forskning i fremtiden. Dette har i lang tid vært varslet av blant andre Norsk industri, som har bedt om endringer i investeringene fremfor nedleggelse eller økte innskudd.

NHO har i mai i år uttalt at de ønsker å legge ned forskningsfondet fordi fondet ikke fungerer etter hensikten. Forutsetningen for NHO var da at fondet kompenseres over statsbudsjettet med minst fire milliarder i 2012.

Forventer løsninger
Forskningsrådets direktør Arvid Hallén var imidlertid ikke begeistret for forslaget og mente at det ville skade sektoren. I dag sier han til Forskerforum.no at han forventer at regjeringen finner løsninger som sikrer de samme hensyn som Forskningsfondet var ment å sikre.

– Vi har pekt på at det var helt nødvendig å gjøre noe med fondsmekanismen, men vi har vært usikre på hvilke grep regjeringen ville ta. Mine forventninger nå er at regjeringen sikrer langsiktighet og mulighet til å foreta prioriteringer på tvers av sektorene i norsk forskning, sier Hallén.

Aasland: – Vil sikre vekst og langsiktighet
Han peker på at norsk forskning er preget av sektorprinsippet som innebærer at hvert departement deler ut forskningsmidler innenfor sin sektor. Forskningsfondet var ment å gå på tvers av disse tildelingene. Hvordan dette sikres fremover vil Hallén ikke spekulere på før statsbudsjette legges frem i morgen. Heller ikke Tora Aasland vil si noe mer før da, men hun understreker at langsiktighet er viktig for regjeringens forskningspolitikk.

– Men det som har vært viktig, har vært å sikre forskningsbevilgningene og gi grunnlag for fortsatt vekst, samtidig som vi også sikrer en langsiktighet, sier Aasland.

Avkastningen fra Forskningsfondet i 2011 er på 3,7 milliarder kroner, og utgjør 16 prosent av de samlede, offentlige forskningsbevilgningene.