Legger om til digital eksamen for tredje gang: – Vi begynner å bli ganske rutinerte
LUKK

Legger om til digital eksamen for tredje gang: – Vi begynner å bli ganske rutinerte

Av Julia Loge

Publisert 12. desember 2021 kl. 18:12

Etter de nye koronatiltakene, må eksamensansvarlige nok en gang hive seg rundt. Caser, kortere tid og spørsmål som er vanskeligere å google, er blant tiltakene for å stoppe juks.

– Vi har hentet fram alt vi gjorde sist, så det var bare å begynne å jobbe. Vi vet jo hvordan dette skal gjøres, sier Kari Gerhardsen Vikestad.

Hun er studieleder for radiografutdannelsen ved Oslomet. Da de nye koronatiltakene kom var hun og kollegaene forberedt, for nå er det verken første eller andre gang de må legge om planene i en fart. Og nå er planene klare for digitale eksamener fram til den første uken i januar.

– Nå rigger vi oss, så tenker jeg at det går bedre enn i fjor. Da var det ingen som hadde juleferie, men det skal vi ha i år, sier Vikestad.

Googler alt for å hindre studentene i å gjøre det

Der er muntlig gruppeeksamen er flyttet fra campus til videomøte. Men mer arbeid krever det å flytte en firetimers skoleeksamen over til hjemmeeksamen. Det krever en ny runde med kvalitetssikring når alle hjelpemidler er tillatt.

– Vi har jobbet mye med spørsmålene, og googlet alle svarene for å se hvor lett det er for studentene å google seg fram, sier Vikestad.

For eksempel er «Forklar hva et raster er» endret til «Nevn ulike rastertyper og hvilke rastere du bruker til ulike undersøkelser», for da må studentene kjenne alle typene og vite hva de skal brukes til.

Tre triks mot søkemaskinene

Eksamensrådet har jobbet seg gjennom alle eksamenene i koronaperioden og gått nøye gjennom eksamenene der for mange har fått for gode karakterer, for å sjekke hva som er for lett å finne svar på. Nå har de flere triks i ermet:

  • Fire timer er også gjort om til tre timer, for med kortere tid, får studentene mindre tid til å slå opp svarene.
  • Flere oppgaver er også formet som case, hvor de kommende radiografene skal følge en pasient gjennom et behandlingsløp, for da er det også vanskeligere å søke opp svarene.
  • Hjemmeeksamen tillater alle hjelpemidler, men eksamensoppgavene har spesifisert at studentene kun får bruke pensum i referanselistene.

Men alt kan ikke løses, en eksamen som skulle gått 4. januar har de bedt om å få utsette, for med fire timer til bruk på flervalgsoppgaver, er det for lett å fuske.

– Hva gjør vi hvis de stenger Silurveien? tenkte Heidi Andersen om UiO og Oslomets faste eksamenslokale. Foto: Erik Norrud

Lager mange ulike oppgavesett for å gjøre det vanskeligere å dele svarene

På Institutt for naturvitenskapelige helsefag har de gjort seg noen erfaringer med raske omlegginger. Heidi Andersen, studieleder på bioingeniørutdanning, forteller at for den første eksamenen de endret våren 2020, hadde de glemt å skrive på forsiden at det var en individuell eksamen, og dermed kunne de ikke gjøre noe når flere studenter leverte like besvarelser.

– Der kunne retten og sletten en hel klasse ha levert samme besvarelse, så den feilen gjør vi ikke igjen.

Da nye tiltak begynte å bli varslet, hadde bioingeniørutdannelsen planlagt en eksamen i kjemi dagen etter pressekonferansen, og Andersen ble bekymret for at eksamenslokalet kunne bli stengt.

– Emneansvarlig sa «Ja, jeg får til det, jeg får bruke natten», gjenforteller Andersen.

Så laget emneansvarlig mange ulike oppgavesett, med ulike tall, for å unngå at studentene delte svarene mellom seg.

Mye jobb for noen

Selv om bare tallene ble byttet ut, krevde det likevel en god del arbeid med nye utregninger.

– Det er ingenting vi ikke har klart å løse, sier studieleder Heidi Andersen. Foto: Oslomet

– Har dere jobbet for harde livet denne uken?

– Ja, det har vi, men vi har jo rutine etterhvert, sier Vikestad.

Men hun merker også at mange ansatte er bekymret for enda en runde med hjemmekontor og merarbeid.

– Jeg har også brukt ganske mye tid på at vi ikke skal gå i kjelleren. Det viktigste jeg gjør nå er å være der for de ansatte, heie og rope hurra.

De får ikke bare heiarop lenger, for de som er nødt til å jobbe overtid på grunn av koronatiltak, får overtidsbetalt.

­– Vi ligger på rundt 900 timer i år, sier Andersen.

Ikke alle har overtid, men til gjengjeld er det noen som har 100 til 200 timer blant de ansatte på Andersens avdeling, spesielt gjelder det de som har emner med mye undervisning i laboratorier og som blir pålagt å jobbe i små grupper, slik at de må ha samme opplegg tre ganger.

  • Les mer om arbeidet i et eksamensråd: