Internettets tristeste doktorgradsstudent
LUKK

Internettets tristeste doktorgradsstudent

Av Julia Loge

Publisert 30. november 2018 kl. 10:26

Mens han led seg gjennom doktorgraden, begynte han å ta ut frustrasjonen ut gjennom Lego.

Arbeidet med en doktorgrad kan være ensomt, krevende, langtekkelig og stressende. Men uansett hvordan det går, finnes det én doktorgradsstudent som stort sett alltid takler det dårligere enn de fleste. Han heter «Lego Grad Student».

Det første bildet av Lego Grad Student (LGS) kom ut på sosiale medier sommeren 2016. Nå nærmer det seg 300 bilder, samt kontoer på Twitter, Facebook, Instagram og Tumblr. Skaperen er anonym, det eneste han har sagt offentlig er at han jobber med samfunnsfag og bor på USAs vestkyst.

– Jeg begynte LGS fordi jeg havnet i en veldig tøff periode med avhandlingen min og ville ha noe som kunne distrahere meg fra hvor dårlig det gikk med arbeidet, forteller han til Forskerforum.

Etter et møte med veilederen der avhandlingen hans fikk ekstra hard kritikk, følte han det som om han hadde glemt hvordan han kunne ha det gøy og at alle hobbyene var blitt borte.

– Jeg kjøpte et par store Lego-sett fordi jeg elsket Lego da jeg var liten og ville tilbake til de minnene. Mens jeg lekte, begynte jeg å bygge scener av en lidende doktorgradsstudent. Det var veldig rensende, sier han.

  1. Sittende
«Mens han sitter foran veilederen sin, lurer doktorgradsstipendiaten på om professorens manglende øyekontakt skyldes bitter skuffelse eller dyp apati.» Foto: Lego Grad Student/gjengitt med tillatelse

«Mens han sitter foran veilederen sin, lurer doktorgradsstipendiaten på om professorens manglende øyekontakt skyldes bitter skuffelse eller dyp apati.» Foto: Lego Grad Student/gjengitt med tillatelse.

– Jeg bygget et par til og la dem ut på mine egne kontoer i sosiale medier. Vennene mine ba meg om å legge dem ut offentlig, så jeg gjorde det og kalte personen Lego Grad Student. Jeg ble overrasket da han fikk følgere, men det har også gitt meg motivasjonen til å fortsette å jobbe, forteller skaperen.

Alle bildene viser den samme lego-figuren, ofte i gjenkjennelige omgivelser og med etter hvert gjenkjennelige bikarakterer, som veilederen i grønn overdel med flekker.

Noen av bildene kommer i små serier, som der hvor stipendiaten deltar på en konferanse hvor det meste går sånn tålelig dårlig. Her er ett av bildene fra konferansen:

  1. Lyttende
«Mens han hører på professorens kommentarer, lærer stipendiaten at ‘tre små kommentarer’ betyr ‘tre missiler designet for å utradere arbeidet og selvtilliten din’». Foto: Lego Grad Student/gjengitt med tillatelse

«Mens han hører på professorens kommentarer, lærer stipendiaten at ‘tre små kommentarer’ betyr ‘tre missiler designet for å utradere arbeidet og selvtilliten din’». Foto: Lego Grad Student/gjengitt med tillatelse.

Skaperen bak Lego Grad Student ble ferdig med doktorgraden i 2017, jobbet et år som postdoktor og er nå universitetslektor. Lego-figuren derimot, jobber fortsatt med avhandlingen sin.

– Faktisk har jeg ikke vært doktorgradsstudent mesteparten av tiden jeg har laget LGS. Men jeg har fortsatt veldig sterke minner fra den tiden, og mange erfaringer er ganske like som postdoktor eller professor. Derfor fortsetter jeg å bygge, selv om byggeraten min har gått ned, sier han.

– Jeg har ingen planer om å lage en Lego universitetslektor eller noe lignende, men det kan jo skje hvis jeg går tom for doktorgradsstudent-ideer og føler meg mer knyttet til lektor-livet.

Og mange av situasjonene er ganske like, for hvem har ikke mottatt avslag fra et tidsskrift?

  1. Omforming
«Mens han omformer fagfellenes avslag til konfetti, blir doktorgradsstudenten tomt minnet på nok et nederlag». Foto: Lego Grad Student/gjengitt med tillatelse

«Mens han omformer fagfellenes avslag til konfetti, blir doktorgradsstudenten tomt minnet på nok et nederlag». Foto: Lego Grad Student/gjengitt med tillatelse.