– Må bli slutt på galskapen som kalles New Public Management
LUKK
Annonse
Annonse

– Må bli slutt på galskapen som kalles New Public Management

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. september 2017 kl. 23:40

Professor Frank Aarebrot mener han vet hvilken sak Arbeiderpartiet må satse på for å vinne velgere, skriver Fagbladet.

Arbeiderpartiet har opplevd et dramatisk fall på meningsmålingene i ukene før valget.
– Aps problem er at de ikke greier å mobilisere sine egne velgere. De må ha en sak som tenner sine egne, sier professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenliknende politikk på Universitetet i Bergen til Fagbladet. 

Aarebrot mener imidlertid at han vet hvilken sak det kan være: Å bli kvitt det han kaller blåruss-styre i offentlig sektor, eller New Public Management (NPM). Det er en samlebetegnelse for en rekke styringsprinsipper fra privat sektor som blir brukt for å effektivisere offentlig sektor, blant annet ved hjelp av mål- og resultatstyring.

– Det må bli slutt på denne galskapen som kalles New Public Management. Fagfolk opplever at de blir undervurdert, sier Aarebrot, som selv er Ap-medlem.
Han minner om at Aps velgere stort sett jobber i offentlig sektor.

– Når Ap ikke får de offentlig ansatte til å tenne, er det fordi folk kanskje ikke er så opptatt av formueskatt, men å gjøre jobben sin på en ordentlig måte, og ikke bli detaljstyrt og utsatt for masse rapportering, sier han til Fagbladet.

Såkalt New Public Management er noe som også engasjerer i akademia. Nylig har for eksempel en ny protestbevegelse kalt New University Norway, reist seg ved NTNU. De protesterer blant annet mot at «universitetene blir drevet som fabrikker.»

Les også: