Når Oslo kommune kutter, kan stillingen til Liv Irene Dalby forsvinne
LUKK

Når Oslo kommune kutter, kan stillingen til Liv Irene Dalby forsvinne

Av Lina Christensen

Publisert 12. desember 2024 kl. 14:03

Flere Oslo-bydeler har foreslått å kutte stillinger som kliniske ernæringsfysiologer i hjemmetjenesten. Ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby tror det kan føre til større utgifter på lang sikt.

Det er tidlig onsdag morgen og Liv Irene Dalby har møtt opp utenfor Oslo rådhus for å dele ut julekort til bystyrerepresentantene på vei inn for å vedta neste års budsjett. «Alle kutt i bydelsøkonomien vil ramme tjenestetilbudet – reverser det foreslåtte rammekuttet!» står det på julekortet, signert en rekke fagforeninger. 

Fakta
• Hvem: Liv Irene Dalby, klinisk ernæringsfysiolog i hjemmetjenesten i Ullern bydel i Oslo
• Hva: Flere bydeler i Oslo har planer om å kutte stillinger som kliniske ernæringsfysiologer for å redusere utgiftene.
• Opp mot 700 kliniske ernæringsfysiologer er organisert i Forskerforbundet. Av dem er 27 ansatt i Oslo kommune. 18 er ansatt i bydeler og 9 er ansatt i etater.

Det er ikke bare kunnskapsarbeidere i akademia som rammes av kutt. Også kliniske ernæringsfysiologer som Dalby merker sparekniven. I ett år og to måneder har hun jobbet i hjemmetjenesten i Ullern bydel, en stilling som ble opprettet etter at det forrige rødgrønne byrådet øremerket midler for å jobbe med ernæringsutfordringer blant eldre beboere. Men dagens borgerlige byråd har ikke videreført øremerkingen, bydelene må spare penger og nå har Dalby fått beskjed om at stillingen hennes regnes som overtallig.

Flere bydeler i Oslo har nå foreslått å kutte stillinger som kliniske ernæringsfysiologer i hjemmetjenesten. Onsdag kveld landet bystyret endelig budsjett, der de bevilget ekstra penger til samtlige bydeler. Men ettersom det er bydelsutvalgene som vedtar de enkelte bydelsbudsjettene, er det foreløpig uklart hva som skjer med stillingen til Dalby og andre kliniske ernæringsfysiologer som regnes som overtallige.

– Du har møtt opp for å dele ut julekort til Oslo-politikere som skal behandle neste års budsjett. Hva er budskapet til politikerne?

De foreslåtte budsjettkuttene vil medføre store konsekvenser for de eldre, pårørende og ansatte i hjemmetjenesten. De som styrer bydelene, tenker for kortsiktig – for de skal forsøke å spare penger – men de ser ikke det lange løpet. Hvor er fokuset på tidlig innsats, forebygging og kvaliteten i tjenestene for eldre?

– Enn så lenge jobber du som klinisk ernæringsfysiolog i hjemmetjenesten, ofte kalt en keff-er blant de som kjenner bransjen. Hva går stillingen ut på?

– Vi jobber med veiledning, undervisning og har tverrfaglig samarbeid med andre faggrupper i hjemmetjenesten. I tillegg har vi individuelle konsultasjoner med brukere med komplekse ernæringsutfordringer. I snitt anslås det at hver fjerde bruker i hjemmetjenesten er undernært eller har risiko for underernæring. Vår oppgave er å hjelpe hjemmetjenesten med å håndtere dette. Men hvis dette går igjennom, må hjemmetjenesten ta seg av dette alene.

– Utfordringen blant de eldre er altså underernæring, men hvorfor er det så mange underernærte eldre?

– Vi blir eldre og eldre og lever lenger med kroniske sykdommer. Det betyr at antallet pasienter med risiko for underernæring øker. Mange har undernæring på grunn av sykdom, altså at de har underliggende sykdommer som gjør at de spiser mindre, i tillegg til at medisinske behandlinger ofte gir redusert matlyst og opptak av næringsstoffer.

Hvilke konsekvenser kan kuttet få?

– Utfordringen er at underernæring ikke blir fanget opp og de eldre ikke får oppfølgingen de trenger. Da får du brukere som ikke klarer å bevege seg rundt eller fungere hjemme, med sår som ikke gror og muskler som blir borte – og som deretter må på sykehjem. Det er jo et politisk ønske om at de eldre skal ha lange, gode liv og at man skal bo så lenge som mulig hjemme. Da er det paradoksalt at de foreslår å kutte stillingene som ernæringsfysiologer når vi kan bidra til at folk kan bo hjemme lenger. Så det får økonomiske konsekvenser – underernæring koster.

– Nå har du fått beskjed om at stillingen din regnes som overtallig. Vet du hva som kommer til å skje med jobben din?

– Stillingen min blir ikke erstattet hvis den regnes som overtallig. Det blir besluttet i bydelsutvalget 19. desember. Jeg fikk beskjeden 19. november, så jeg har snart levd en måned i usikkerhet. De som er overtallige blir overført til Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune, som har ansvaret med å følge opp de overtallige. Det skal være «trygt» å bli tatt ut som overtallig i Oslo kommune. Man beholder lønn frem til ny jobb og har fortrinnsrett som jobbsøker hvis man er kvalifisert. Men jeg har ikke hatt stillingen i to år, så det er ikke sikkert jeg får beholde den samme lønnen. Det er få ledige keff-stillinger, så det er heller ingen garanti for at jeg får fortsette å arbeide med det jeg er utdannet til.

– Hvordan har de siste ukene vært?

– Jeg har fått livet snudd på hodet. Det har vært ubehagelig. Men det er fortsatt et lite halmstrå å klamre seg til, har jeg fått høre – at jeg får beholde stillingen min.

– Oslo kommune kutter på mange områder om dagen. Hvorfor skal tilbudet med kliniske ernæringsfysiologer beholdes framfor andre kommunale tjenester?

–  Det er viktig med likeverdige tjenester til innbyggerne. Jeg tror det vil gi økonomisk gevinst på lang sikt. Vi sørger for at brukerne blir fulgt opp og vi holder dem unna sykehjem, sykehus og reinnleggelser på sykehus. Når jeg sier at vi holder dem unna, da mener jeg i samarbeid med andre faggrupper, for vi jobber jo sammen.

– Hva er det politikerne ikke forstår?

– Det er synd hjemmeboende og syke skal være prisgitt hvilket politisk parti som styrer Oslo kommune. Tidligere byråd ønsket øremerkede midler for å målrette tiltaket. Dagens byråd tenker at bydelene selv vet best hva de skal bruke bevilgingene til. Noen ganger er det kanskje nødvendig å øremerke midler til de beste for beboerne i bydelene. Budsjettforslagene tyder på det.

Les også: