Nobels økonomipris for forskning på finanskriser
LUKK
Annonse
Annonse

Nobels økonomipris for forskning på finanskriser

Av NTB-Alexander Vestrum

Publisert 10. oktober 2022 kl. 14:20

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond og Philip H. Dybvig mottar Nobels minnepris i økonomi. De får den for forskning på finanskriser og banker.

I begrunnelsen vektlegger komiteen at prisvinnerne – alle amerikanere – har gitt oss en vesentlig bedre forståelse av bankenes rolle i økonomien, spesielt under finanskriser. Et viktig funn i deres forskning er hvorfor det er avgjørende å unngå bankkollapser.

Bedret vår evne

– Prisvinnernes innsikt har bedret vår evne til å unngå både alvorlige kriser og dyre redningsaksjoner, sier den norske økonomiprofessoren Tore Ellingsen, som leder komiteen.

Ben Bernanke (født i 1953) var USAs sentralbanksjef mellom 2006 og 2014. Han var dermed sentral under finanskrisen som blant annet omfattet konkursen til Lehman Brothers høsten 2008. Han ble kåret til årets person av nyhetsmagasinet Time året etter for innsatsen under finanskrisen.

Bernanke tjenestejorde under både George W. Bush og Barack Obama. Komiteen trekker fram hans analyse av den store depresjonen på 1930-tallet, den største økonomikrisen i moderne tid.

Håndtering av finanskriser

Douglas W. Diamond (født i 1953) og Philip H. Dybvig (født i 1955) sto bak Diamond-Dybvig-modellen, som ble publisert i 1983. Diamond publiserte også sin egen modell året etter. Begge modellene tar for seg bankers funksjon i økonomien.

«Deres analyser har stor praktisk betydning i reguleringen av finansmarkeder og håndtering av finanskriser», heter det om de tre prisvinnerne.

Prisen er på 10 millioner svenske kroner, omtrent 9,5 millioner norske kroner, og deles likt mellom vinnerne. Prisen deles ut i Stockholm 10. desember, årsdagen for Alfred Nobels død i 1896.