NTNU stanser samarbeid med israelsk kunstakademi
LUKK

NTNU stanser samarbeid med israelsk kunstakademi

Av Asle Olav Rønning

Publisert 2. februar 2024 kl. 16:44

Fakultet for arkitektur og design ved NTNU har avsluttet sin samarbeidsavtale med Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem.

Tidligere har Universitetet i Bergen og Bergen Arkitekturhøgskole avsluttet utvekslingsavtaler med den israelske utdanningsinstitusjonen.

Tor Grande, konstituert rektor ved NTNU, skriver i et innlegg i Universitetsavisa at samarbeidet med Bezalel Academy of Arts and Design er avsluttet etter en nøye vurdering foretatt av fagmiljøet ved fakultetet. Han advarer samtidig mot en generell akademisk boikott av Israel.

«Det som nå utspiller seg i Palestina er en stor tragedie. Det er fortvilende å se at sivile rammes så hardt. Samtidig er det vår holdning at en akademisk boikott ikke er et egnet virkemiddel for å legge press på Israel,» skriver Grande.

Han fastholder at universitetet skal være en fri talerstol der ulike meninger kan brytes. Grande viser også til at det er viktig at forskere skal forstå bakgrunnen for konflikten og at de derfor er avhengige av å få representanter for ulike syn i tale.

Forskerforum har fredag ettermiddag prøvd å få en kommentar fra ledelsen ved Fakultet for arkitektur og design ved NTNU om begrunnelsen for å stanse samarbeidet, men har ikke fått svar.

Økende krav om boikott

Israel gikk til full invasjon av Gaza etter Hamas’ terrorangrep 7. oktober i fjor. Kravet om akademisk boikott av Israel har økt i styrke i takt med store sivile dødstall i Gaza og menneskerettighetsbrudd under den pågående okkupasjonen av Vestbredden.

Ved Universitet i Oslo er det samlet inn mer enn 500 underskrifter for kravet om akademisk boikott av Israel. Uniforum skriver at saken skal på sakskartet i universitetsstyret i neste uke. Sist gang UiO hadde akademisk boikott av Israel oppe til behandling var i 2010, og da ble forslaget avvist.

Fredag ble det også gjennomført studentmarkeringer over hele landet, med krav om akademisk boikott. Khrono skriver at det har vært markeringer ved NTNU, UiO, UiB, UiT Norges arktiske universitet og USN. Blant annet har mange studenter streiket.

Les også: