UiO-rektor Ole Petter Ottersen får hard kritikk i Sverige.

UiO-rektor Ole Petter Ottersen får hard knallhard kritikk i Sverige.

Rektoren ved Universitetet i Oslo er rektorkandidat ved det medisinske toppuniversitetet Karolinska Institutet.

I et leserinnlegg i Göteborgsposten står det: 

«Er det passende at Karolinska Institutet (KI) ansetter en person som ny rektor som ikke holder løftene sine? Ottersen har hatt en lemfeldig holdning til sannheten og bevist at han er uhederlig. Etter alle skandaler på Karolinska Institutet, er det virkelig en slik ny rektor man trenger».

Trakk søknaden

Det er tre medlemmer i rekrutteringskomiteen ved Göteborgs universitet som kommer med de harde utfallene.  Bakgrunnen er at Ottersen parallelt har vært med i to rektorprosesser i Sverige. Han var aktuell som rektor ved Göteborgs universitet (GU), der innstilte universitetsstyret på at de ville ha Ottersen som rektor. Samtidig har han vært i en tilsvarende prosess ved Karolinska institutet (KI). Men søndag trakk Ottersen Göteborg-søknaden sin.

Og onsdag ble det klart at valgkomiteen ved Karolinska institutet vil ha Ottersen som rektor. Den forrige rektoren, Anders  Hamsten, måtte gå av i fjor som følge av den mye omtalte  Macchiarini-saken, og Karolinska ledes nå av rektor Karin Dahlman-Wright.

I et leserinnlegg i  Göteborgsposten beskylder de tre medlemmer av rekrutteringskomiteen ved Göteborgs universitet,  Staffan I Lindberg, Agnes Wold og Love Josefsson, Ottersen for å ha vært uærlig. De hevder at Ottersen lovet at han ville trekke seg fra rekrutteringen ved Karolinska hvis han ble innstilt som rektor i  Göteborg.

– Gikk bak ryggen

«Vi vet nå at han gikk bak ryggen på universitetsstyret, høringsforsamlingen og rekrutteringskomiteen og møtte KIs styreleder og søkerkomiteen og forhandlet med dem for å i stedet bli rektor ved KI. Ifølge våre kilder ved KI forsikret Ottersen KI om at GUs styre var med på notene. Dette er feil, og dessuten urimelig – hvilket styre ville velge å nominere en rektorkandidat til regjeringen som samtidig forhandler om en annen jobb? Ottersen har altså vært lettsindig med sannheten og demonstrert uærlighet», skriver de tre.

Ottersen vil ikke kommentere

Til Forskerforum vil ikke Ole Petter Ottersen kommentere saken.

–  Jeg kan ikke kommentere dette. Det er en jobbsøkerprosess. Jeg bare si én ting: Det har stått i mediene at jeg har stått i to løp. Det er alt jeg har å si.

– Hva er grunnen til at du ikke vil kommentere?

–  Det er en jobbsøkerprosess. Jeg synes ikke det er riktig å gå inn i en polemikk rundt det.

I leserinnlegget står det videre:

«Er det passende at Karolinska Institutet (KI) ansetter en person som ny rektor som ikke holder løftene sine? Ottersen har hatt en lemfeldig holdning til sannheten og bevist at han er uhederlig. Etter alle skandaler på Karolinska Institutet, er det virkelig en slik ny rektor man trenger?».

Les også: 

Stjernefall – historien om Paolo Macchiarini