Priser kunnskapsformidlingen
LUKK
Annonse
Annonse

Priser kunnskapsformidlingen

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 31. januar 2014 kl. 10:51

Celledeling hos bananfluer, nederlandsk renessansekunst og tuberkulosetesting er temaer som nå har én ting til felles.

Fakta
<

– Dette forsterker troen min på at forskningen er viktig. At en jury som ikke bare består av fagfolk forstår betydningen av det jeg driver med, setter jeg veldig stor pris på, sier Carol Holm-Hansen.

Seniorforskeren ved Folkehelseinstituttet er en av tre vinnere av Hjernekraftprisen, som torsdag 30. januar ble delt ut for første gang, i Forskerforbundets lokaler i Oslo. Prisen er opprettet av Forskerforbundet for å fremme forståelsen for den samfunnsmessige betydningen av forskning og kunnskap.

Stor spennvidde

De tre første vinnerne deler en pott på 100 000 kroner. I tillegg til Carol Holm-Hansen som fikk 30 000 kroner, ble prisen tildelt seniorkurator ved Nasjonalmuseet Frode Haverkamp, som også fikk 30 000 kroner, og stipendiat ved Radiumhospitalet Åsmund Husabø Eikenes som fikk 40 000 kroner.

– Jeg er veldig glad og veldig overrasket. For meg personlig er det en fin stimulering til å fortsette med det arbeidet jeg holder på med. Det er en annerkjennelse som styrker selvtilliten. I tillegg kommer pengene godt med, ler Frode Haverkamp.

Spennvidden blant prismottakerne er stor. Frode Haverkamp får prisen for kunnskapsformidlingen gjennom kunstutstillingen «Åpning mot det hellige» ved Nasjonalmuseet. Utstillingen kombinerte tekst, film og bilde for å formidle kunnskap om nederlandsk kunst fra 1400- og 1500-tallet. Utstillingen er laget sammen med utstillingsdesigner Ragna Jacobsen, seniorkurator Frithjof Bringager og filmmaker Nicholas Hellsegg. En film fra utstillingen kan ses her.

– All kunnskap er nyttig

De to andre vinnerne forsker innenfor medisin, men i to ulike retninger. Carol Holm-Hansen mottar prisen for sin kommunikasjon av samfunnsnyttig anvendt forskning. Hun jobber med et prosjekt som utvikler raskere og billigere tester for tuberkulosesmitte, som kan kutte ventetiden med opp til 80 prosent og anvendes i fattige land. Åsmund Husabø Eikenes er mer rettet mot grunnforskning og vinner på grunnlag av sin formidling av grunnforskningens betydning. Han forsker på celledeling hos bananfluer, som på sikt kan ha samfunnsnytte og betydning for kreftforskning, men som det kan være vanskelig å formidle den umiddelbare nytten av. Eikenes tekstbidrag til konkurransen er også publisert på Forskning.no.

– Det var et stort spenn blant de innsendte forslagene, fra kunsthistorie til den medisinske forskningen. Det som er viktig med denne prisen er å få frem samfunnsnytten av all forskning og kunnskap, og ikke nødvendigvis den økonomiske nytten, sier juryleder Tora Aasland.

Synliggjør samfunnsbetydningen

Den tidligere statsråden for forskning og høyere utdanning, og nå fylkesmann i Rogaland, har ledet arbeidet med å finne verdige vinnere. Sammen med seg i juryen har hun hatt leder i Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje (NSO), debattredaktør i Morgenbladet Marit Karine Slotnæs og leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad.

– Det er veldig flott at Forskerforbundet tok initiativ til å fremme god forskning. Denne prisen bidrar til synliggjøring av forskning og fremmer forståelsen av den samfunnsmessige betydningen, sier Tora Aasland.

Hjernekraftprisen ble opprettet som en del av Hjernekraftverk-kampanjen til Forskerforbundet. Mottakere av prisen skal være medlemmer av Forskerforbundet som evner å formidle betydningen av egen eller andres FoU-aktivitet. Det legges vekt på kvalitet, originalitet og formidlingsglede, samt om bidraget kommuniseres bra til et allment publikum.

Mer om Hjernekraftprisen kan du lese på Forskerforbundets nettside.