Professoren i tyskervits-saken krever erstatning fra UiB
LUKK
Annonse
Annonse

Professoren i tyskervits-saken krever erstatning fra UiB

Av Jørgen Svarstad og Aksel Kjær Vidnes

Publisert 29. september 2020

Universitetsledelsen har urettmessig beskyldt professor Svein Larsen for mobbing, trakassering, diskriminering og lovbrudd, ifølge hans advokat. Nå krever han erstatning og en beklagelse.

Den såkalte tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen (UiB) er ikke over. Professor Svein Larsen fortalte som kjent en vits om tyskere under en forelesning.

– Tyskerne har vært her før, og nå prøver de å snike seg inn igjen, sa professoren.

Annonse

En tysk student følte seg trakassert, og klaget på professoren. Studenten fikk en beklagelse fra daværende instituttleder, og etter hvert også erstatning av universitetet på grunn av medieoppmerksomheten saken fikk. Pengene skulle dekke studentens advokatutgifter.

Professor Larsen har imidlertid hele tiden hevdet at han ikke har noe å beklage. Nå har han leid inn advokat og krever erstatning fra UiB. Det skriver Khrono.

Krever unnskyldning

Arbeidsrettsadvokat Torkel Tveit hevder UiB er er erstatningspliktig overfor Larsen på grunn av blant annet ærekenkelser. Han krever også at arbeidsgiver skal komme med en unnskyldning overfor professoren.

Khrono skriver Larsen og hans advokat var i møte med rektor Dag Rune Olsen og universitetsdirektør Kjell Bernstrøm forrige uke.

I forkant av møtet sendte advokat Tveit et brev til rektor Olsen og dekan ved Det psykologiske fakultet, Bente Wold.

Advokaten kommer med kraftig kritikk av universitetsledelsens håndtering av saken, og hevder universitetet har begått en lang rekke lovbrudd. Advokaten mener blant annet at professor Larsen urettmessig er blitt beskyldt for mobbing, trakassering, diskriminering og lovbrudd. Videre hevder han at professoren har fått pålegg som griper inn i ytringsfriheten, og viser til at ledende jurister og politikere har tatt avstand fra hvordan denne er blitt innskrenket, skriver Khrono.

«Larsen har også måttet tåle nedsettende uttalelser og karakteristikker om seg selv fra universitetets ledelse i pressedekningen, og grunnleggende krav til saksbehandling i varslingssaker er blitt satt til side», heter det i det ni sider lange brevet fra advokaten.

«For Larsen er det også viktig at UiB er tydelig på at han verken har mobbet, trakassert eller diskriminert studenten», heter det videre.

– Dialog om en mulig løsning

Forskerforum har vært i kontakt med advokat Torkel Tveit, men han vil ikke kommmentere saken.

– Jeg kan bekrefte at det var et møte mellom partene i forrige uke. Det er en dialog om en mulig løsning i saken, men jeg har ikke så lyst til å gå ut med innholdet i den dialogen, sier han.

– Vurderer dere rettslige skritt dersom dialogen ikke fører frem?

– Jeg ønsker ikke å kommentere ut over det, sier Tveit, som er partner i SANDS Advokatfima.

Rektor vil ikke kommentere

Rektor Dag Rune Olsen sier til avisen:

– Jeg har ingen kommentarer til brevet, det får stå for advokatens regning, sier rektor Dag Rune Olsen.

– Men vi er nå inne i en positiv dialog, som ikke er avsluttet.

På spørsmål om professoren bør få erstatning, siden studenten fikk dette, svarer han.

-Vi har ikke betalt studenten erstatning, men vi har bistått med å betale advokatutgifter. Jeg ønsker ikke å kommentere konkrete vurderinger som nå blir gjort.

Les også: