Regjeringen vil gjøre det lettere å kombinere jobb og studier. Legger frem ny strategi før sommeren.
LUKK
Annonse
Annonse

Regjeringen vil gjøre det lettere å kombinere jobb og studier. Legger frem ny strategi før sommeren.

Av Lina Christensen

Publisert 12. januar 2021 kl. 07:17

En ny plan for desentralisert og fleksibel utdanning skal legges fram før sommeren 2021, melder regjeringen.

I en pressemelding tirsdag melder regjeringen at de skal legge fram en strategi for desentralisert og fleksibel utdanning, det vil si skreddersydde studietilbud som enklere kan kombineres med for eksempel jobb, familie og boliglån. Strategien skal etter planen legges fram før sommeren 2021.

– Vi må gjøre det enklere for familiefaren med boliglån og stasjonsvogn i distrikts-Norge å fylle på kompetansen sin, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen og fortsetter:

Lavere deltakelse i videreutdanning

– Her skal vi samle sammen gode eksempler og peke ut veien videre. Utdanning og kompetanse er ikke bare veien ut av koronakrisen, det er avgjørende for å skape nye arbeidsplasser og inkludere flere i arbeidslivet. Da må vi gjøre det enklere å fylle på litt underveis, sier Asheim.

«Andelen virksomheter som sier de i stor grad har et udekket kompetansebehov har økt de siste årene, fra fire prosent i 2016 til ni prosent i 2019. Da er det et paradoks at deltakelsen i videreutdanning er lavere i dag enn for ti år siden» skriver regjeringen.

Krav til ny kompetanse

– Før koronakrisen traff oss i mars visste vi at teknologisk utvikling, digitalisering og det grønne skiftet vil føre til at enkelte jobber forsvinner, nye kommer til og at arbeidsoppgaver endrer seg. Det stiller ikke bare økte krav til formell kompetanse, det stiller også krav til ny kompetanse hos de som allerede har utdanning i bunn, sier Asheim.