Ola Borten Moe er lei av at universitetsbygg blir dyrere enn planlagt. Varsler kraftige budsjettkutt.
LUKK
Annonse
Annonse

Ola Borten Moe er lei av at universitetsbygg blir dyrere enn planlagt. Varsler kraftige budsjettkutt.

Av NTB og Jørgen Svarstad

Publisert 28. mars 2022 kl. 10:04

Planene for å samle NTNU på Gløshaugen i Trondheim må kuttes med flere milliarder, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mener pengebruken på nye universitetsbygg er «gått over stokk og stein», skriver Dagens Næringsliv på søndag.

Han er i gang med det han beskriver som en opprydding etter Solberg-regjeringens pengebruk på nye universitetsbygg. Flere av dem har sprengt alle kostnadsrammer de siste årene.

Annonse

For eksempel ble Campus Ås-prosjektet halvannen milliard dyrere enn planlagt. I en rapport fikk Statsbygg sterk kritikk for sin håndtering av prosjektet.

Livsvitenskap-bygget ved Universitetet i Oslo blir også flere milliarder dyrere enn ventet.

– Løsningene tidligere har vært å hive penger på byggene til de er ferdige. Og det blir de jo. Men det kan vi ikke holde på med lenger, sier statsråden til avisen.

Nå vil Kunnskapsdepartementet ha full gjennomgang av alle byggeprosjekter i sektoren. Dagens Næringsliv skriver at disse prosjektene skal granskes:

  • Nytt odontologibygg ved Universitetet i Oslo
  • Arealgjennomgang av Norges musikkhøgskole (Statsbygg kartlegger høyskolens fremtidige behov)
  • Nytt Tromsø-museum
  • Grieg-akademiet ved Universitetet i Bergen
  • Campusprosjektet ved NTNU i Trondheim

Det siste prosjektet, altså planene om å samle NTNU på Gløshaugen i Trondheim, må kuttes med flere milliarder, sier Ola Borten MOe.

NTNU-prosjektet har en prislapp på 11,7 milliarder kroner.

– Det er helt åpenbart at det må betydelig ned, sier han.

Borten Moe viser også til at byggebransjen opplever prisøkninger og mangel på råvarer og folk i kjølvannet av Ukraina-krisen.

– Det er åpenbart at dette vil drive priser og inflasjonen i været, men det er heller ikke usannsynlig at konsekvensene kan bli langt mer dramatiske enn som så; mye kan rett og slett stoppe opp i vår største fastlandsnæring, skriver Borten Moe på Facebook, gjengitt av Adresseavisen.

Rektor Anne Borg ved NTNU reagerer sterkt.

– Jeg er bekymret for om vi klarer å nå målene med campussamling med ytterligere kutt i rammene, sier hun.

Les også: