Rektor ved Nord trakk trakk seg på dagen, men beholder lønnen i to år
LUKK

Rektor ved Nord trakk trakk seg på dagen, men beholder lønnen i to år

Av Jørgen Svarstad

Publisert 8. februar 2019 kl. 12:43

Den avgåtte rektoren får dessuten inntil 200 000 kroner til «reiser og annen forskningsrelatert aktivitet».

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet trakk seg 18. januar fra stillingen sin.

Nord universitetet er som kjent i hardt vær om dagen. Kunnskapsdepartementet er ikke fornøyde med resultatene deres. NOKUT har truer med å nedgradere dem til høyskole. I tillegg har det kommet fram at det har vært samarbeidsproblemer i styret.

Universitetet har inngått en såkalt omplasseringsavtale med den tidligere rektoren, som Forskerforum og andre medier har fått innsyn i.

Der går det fram at Bjørn Olsen beholder lønnen han hadde som rektor frem til 2021, da åremålet hans egentlig går ut. Denne var i fjor på 1,3 millioner kroner, ifølge Khrono, som omtalte avtalen først. Olsen får dessuten forskningstermin i denne perioden, og skal ikke undervise. I 2019 og 2020 får han dessuten inntil 100 000 kroner i året til «reiser og annen forskningsrelatert aktivitet».

Når den toårige forskningsterminen er over, skal Olsen tre inn igjen i sin tidligere professorstilling ved Handelshøyskolen ved Nord universitet og plasseres i lønnstrinn 92, som tilsvarer 1.091 900 kroner i året.

–En helt vanlig avtale

I styret er det nestleder Bjørg Tørresdal som kommenterer avtalen.

– Hvorfor har han fått en slik avtale når han valgte å gå av selv?

– Han hadde et ønske om en slik avtale. Det var en god og positiv dialog. Det er en avtale som regulerer lønn- og arbeidsforhold for det som er igjen av åremålet. Det er en helt vanlig avtale, sier Tørresdal til Forskerforum.

– Hvorfor kunne han ikke gå tilbake til sine vanlige lønns- og arbeidsvilkår?

– Han ba om en avtale, og det fikk han. Det var en god avtale for oss og en god avtale for han. Han får fri til å forske, og skal ikke undervise.

– Hvor vanlig er det ved Nord universitet at forskere får 100 000 kroner i året å reise for?

– Alle som driver med forskning, vet at det koster litt. Dette er penger som går til faglige formål, sier Tørresdal.

– Hans vilkår er helt innenfor i sektoren, mener hun.

Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Nord universitet, Terje Fallmyr, ønsker ikke å kommentere avtalen, ifølge Khrono. 

Les også: