Av NTB
Publisert 26. april 2022 kl. 11:12
Plaststrupene ble sagt å være siste mulighet til å redde de tre pasientene som ble operert ved Karolinska Universitetssjukhuset mellom 2011 og 2012.
I stedet førte transplantasjonene til alvorlige skader og store lidelser, ifølge påtalemyndigheten.
Onsdag innledes rettssaken mot Macchiarini i Solna tingsrätt i Stockholm.
– Jeg var redd, veldig redd. Men nå føler jeg at jeg er reddet, sa en 36 år gammel mann i intervjuer etter at han ble den første pasienten i verden som fikk operert inn en strupe i plast.
To og et halvt år senere var han død. Mannens siste tid var preget av store smerter. Implantatet satt nesten helt løst og var omgitt av dødt vev og sopp.
Nyhetsbyrået TT har flere ganger forsøkt å få en kommentar fra Macchiarini, men uten å lykkes. Han har hele tiden nektet seg skyldig.
Macchiarini ble ansatt ved Karolinska Institutet og Karolinska Universitetssjukhuset i 2010. Da var han kjent for å ha gjennomført den første transplantasjonen i verden med en luftstrupe fra en død person ved hjelp av stamcelleteknologi.
I Sverige tok han metoden videre og begynte å transplantere syntetiske luftstruper bestrødd med beinmargsceller. Hvis transplantasjonene hadde vært vellykket, ville det vært en medisinsk revolusjon. Mangel på organer er et stort problem, og transplantasjoner av nettopp luftstruper har i prinsippet vært umulig.
Men inngrepene gikk helt feil, og i 2013 fikk Macchiarini ikke lenger lov til å operere på det svenske universitetssykehuset.
Granskninger har avdekket at det før transplantasjonene verken var gjennomført forsøk på dyr eller blitt gjennomført en etisk vurdering, noe som er påkrevd i forbindelse med denne type forskning.
Ifølge aktor Mikael Björk skjedde inngrepene «helt i strid med vitenskap og utprøvd praksis». Påtalemyndigheten skriver at de tre pasientene fikk alvorlige skader av operasjonene og at de hadde store lidelser før de døde.
Journalisten Bosse Lindquist laget i 2016 SVT-dokumentaren «Experimenten» om saken. Her kritiseres også det Lindquist mener er en taushetskultur innen det medisinske etablissementet.
Hele ledelsen ved Karolinska Institutet gikk etter hvert av som følge av avsløringene.