Rettssak mot skandalekirurg starter i Sverige
LUKK
Annonse
Annonse

Rettssak mot skandalekirurg starter i Sverige

Av NTB

Publisert 26. april 2022 kl. 11:12

Paolo Macchiarini mente han hadde funnet en banebrytende behandling da han opererte inn plaststruper på flere pasienter. Nå er han tiltalt for mishandling.

Plaststrupene ble sagt å være siste mulighet til å redde de tre pasientene som ble operert ved Karolinska Universitetssjukhuset mellom 2011 og 2012.

I stedet førte transplantasjonene til alvorlige skader og store lidelser, ifølge påtalemyndigheten.

Onsdag innledes rettssaken mot Macchiarini i Solna tingsrätt i Stockholm.

– Jeg var redd, veldig redd. Men nå føler jeg at jeg er reddet, sa en 36 år gammel mann i intervjuer etter at han ble den første pasienten i verden som fikk operert inn en strupe i plast.

To og et halvt år senere var han død. Mannens siste tid var preget av store smerter. Implantatet satt nesten helt løst og var omgitt av dødt vev og sopp.

– Ikke skyldig

Nyhetsbyrået TT har flere ganger forsøkt å få en kommentar fra Macchiarini, men uten å lykkes. Han har hele tiden nektet seg skyldig.

Macchiarini ble ansatt ved Karolinska Institutet og Karolinska Universitetssjukhuset i 2010. Da var han kjent for å ha gjennomført den første transplantasjonen i verden med en luftstrupe fra en død person ved hjelp av stamcelleteknologi.

I Sverige tok han metoden videre og begynte å transplantere syntetiske luftstruper bestrødd med beinmargsceller. Hvis transplantasjonene hadde vært vellykket, ville det vært en medisinsk revolusjon. Mangel på organer er et stort problem, og transplantasjoner av nettopp luftstruper har i prinsippet vært umulig.

Manglet etisk vurdering

Men inngrepene gikk helt feil, og i 2013 fikk Macchiarini ikke lenger lov til å operere på det svenske universitetssykehuset.

Granskninger har avdekket at det før transplantasjonene verken var gjennomført forsøk på dyr eller blitt gjennomført en etisk vurdering, noe som er påkrevd i forbindelse med denne type forskning.

Ifølge aktor Mikael Björk skjedde inngrepene «helt i strid med vitenskap og utprøvd praksis». Påtalemyndigheten skriver at de tre pasientene fikk alvorlige skader av operasjonene og at de hadde store lidelser før de døde.

Journalisten Bosse Lindquist laget i 2016 SVT-dokumentaren «Experimenten» om saken. Her kritiseres også det Lindquist mener er en taushetskultur innen det medisinske etablissementet.

Hele ledelsen ved Karolinska Institutet gikk etter hvert av som følge av avsløringene.

  • Les mer: