Sandra Borch hevder hun ikke fikk begrunnelse. UiT sier noe annet.
LUKK
Annonse
Annonse

Sandra Borch hevder hun ikke fikk begrunnelse. UiT sier noe annet.

Av Julia Loge og Lina Christensen

Publisert 7. mars 2024 kl. 15:08

I 2014 fikk alle masterstudenter tilsendt skriftlig begrunnelse for sensurvedtaket til masteroppgaven, ifølge UiT.

Det tok Sandra Borch knappe fem minutter å trekke seg som forsknings- og høyere utdanningsminister da det ble oppdaget tekstlikheter i masteroppgaven hennes i jus fra 2014. Da hun stilte opp på et intervju på Dagsrevyen tidligere denne uken fortalte hun at det ble oppdaget tekstlikheter i oppgaven hennes allerede i 2014, og at hun derfor ble trukket i karakter. Hun hevdet imidlertid at hun ikke fikk noen skriftlig begrunnelse.

– I 2014 får du karakteren, du får ikke nødvendigvis vurderingen av oppgaven. Du får bare karakteren på oppgaven, sa Borch på Dagsrevyen.

Dette avviser UiT – Norges arktiske universitet. «Alle masterstudenter fikk tilsendt skriftlig begrunnelse for sensurvedtaket til masteroppgaven» skriver de i en skriftlig redegjørelse.  

På bakgrunn av en rekke medieoppslag har UiT sett seg nødt til å klargjøre forhold knyttet til sensur, tekstlikhet og fusk, samt hva som er saksbehandling ved mistanke om fusk.

Slik var rutinene ved Det juridiske fakultet i 2014:

  • Alle masteroppgaver som ble levert inn ved Det juridiske fakultet i 2014 ble gjennomgått av plagiatkontroll én gang.
  • Alle masteroppgaver var anonymisert da de ble sensurert.
  • Alle masterstudenter fikk tilsendt skriftlig begrunnelse for sensurvedtaket til masteroppgaven.

Borch har foreløpig ikke svart på Forskerforums henvendelser.

Julia Holte Sempler, konstituert avdelingsdirektør ved avdeling for forskning, utdanning og formidling ved UiT, sier til Forskerforum at de ikke kommenterer på enkeltsaker og derfor ikke har ytterligere uttalelser om disse uoverensstemmelsene.

Masteroppgaven er nå til behandling ved nemnd for studentsaker ved UiT som skal fatte en beslutning i midten av mars. Dagbladet har snakket med personer tett på prosessen og ifølge avisen ser det ut til at Borch vil frikjennes for juks. Borch fikk karakteren D på oppgaven i 2014, og denne ligger an til å bli stående.

Les også: