– Sikkerhetsforskning i blindsonen
LUKK

- Sikkerhetsforskning i blindsonen

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 18. oktober 2011 kl. 10:05

Forskningsrådets program for forskning på samfunnsikkerhet og risiko (SAMRISK) videreføres ikke i neste års statsbudsjett.

Fakta
<

 

– Vi har mye god forskning på islamsk fundamentalisme, men det er også behov for forskning på «intern» terrorisme. Mye av forskningen som finnes på høyreekstremisme er utdatert for dagens situasjon. Vi trenger også mer kunnskap om radikalisering inn mot soloterrorisme.

Det sa avdelingsdirektør Jon Fitje i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) på Forskningsrådets seminar om samfunnsutfordringene etter 22. juli. Både forskere og PST påpekte at det er et stort udekket kunnskapsbehov på tvers av sektorene, skriver Forskningsrådet på sin nyhetsside.

Ikke nevnt i statsbudsjettet
Etter at statsbudsjettet for 2012 ble presentert forrige uke, reagerer nå administrerende direktør i Forskningsrådet på at sikkerhetsforskningens ikke videreføres. I Justisdepartementets budsjettdokument kommer det frem at Forskningsrådets program for samfunnssikkerhet og risiko (SAMRISK) er avsluttet, at en videreføring anbefales, men departementet tildeler ikke nye midler. Forskningsrådet mottar totalt 4,8 millioner kroner fra Justisdepartementet som skal gå til programmet for velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM).

Ikke bare terrorforskning
Da Forskerforum intervjuet Arvid Hallén i september om forskningsbehovene i kjølvannet av 22. juli, anså han finansieringsspørsmålet som underordnet. Nå uttrykker han imidlertid større bekymring.

– Vi konstaterer at forslaget til neste års statsbudsjett ikke omfatter en oppfølging av sikkerhetsforskningen. Dette er et forskningsfelt som lett kan havne i blindsonen, sier Hallén.

Forskningsfinansieringen følger sektorprinsippet ved at hvert departement har ansvar for forskning på sitt område. Fordi sikkerhetsforskningen berører en rekke samfunnsområder, kan den lett falle mellom stolene, sier Hallén.

– I tillegg til terrorangrepene 22. juli er det flere alvorlige hendelser i sommer som viser hvor viktig det er at myndigheter og virksomheter på nytt fokuserer på risiko og sikkerhet, sier Hallén.

Etterlyser mer forskning
Han får støtte fra seniorforsker Peter Burgess ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) som mener at terrorisme bare er én av mange utfordringer sikkerhetsforskningen står overfor.

– Vi mangler fortsatt svar på det grunnleggende og avgjørende spørsmålet om hva sikkerhet egentlig er. Derfor er det viktig at sikkerhetsforskningen, gjennom solid empirisk samfunnsvitenskapelig forskning, undersøker behovene og forventningene de ulike sektorene i samfunnet har, sa han på seminaret.