Stortinget avviser studieavgift
LUKK

Stortinget avviser studieavgift

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 28. november 2013 kl. 11:14

Regjeringen får ikke Stortingets støtte til å utrede studieavgift for utenlandsstudenter.

stortinget-avviser-studieavgift


– Hvorfor skal studenter dra til Norge når de må betale det samme som ved de beste universitetene i Storbritannia og USA, spør Iselin Nybø.

Fakta
<

Etter at Kristelig folkeparti i går kveld gikk inn for å avvise forslaget om å utrede studieavgift for utenlandsstudenter, er det klart at regjeringen ikke finner støtte for forslaget. Solberg-regjeringen foreslo i sin budsjettproposisjon å ta sikte på å innføre studieavgift for studenter fra land utenfor EU/EØS fra 2015. Regjeringen var imidlertid avhengig av støtte fra minst ett av samarbeidspartiene, Kristelig folkeparti eller Venstre for å få flertall i Stortinget.

Handler om solidaritet

Ifølge nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen Iselin Nybø fra Venstre, har det vært uaktuelt for hennes parti å gå mot gratisprinsippet.

– Det har ikke vært en aktuell problemstilling for oss. Vi er imot og har gitt uttrykk for at vi ikke støtter forslaget. Det handler først og fremst om gratisprinsippet, sier Nybø til Forskerforum.

For Kristielig folkeparti ble spørsmålet om solidaritet sentralt for avgjørelsen. Til studentavisa Studvest, sier stortingsrepresentant Anders Tyvand (Krf) at det ikke er riktig å ta betalt av studenter fra fattige land.

– For det første er dette en viktig prinsipiell sak, fordi det handler om solidaritet. Det at studenter kan komme til Norge fra rike land som Tyskland og Frankrike uten å betale for seg, mens vi skal ta skolepenger fra studenter fra fattige land, syns vi er feil. Vi tror også konsekvensene ville vært at vi ville fått færre internasjonale studenter, noe som ville vært negativt for internasjonaliseringen, sier Tyvand som også er medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Skummel retning

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har forsvart forslaget med at det er prinsipielt urettferdig at utenlandsstudenter skal få gratis utdanning i Norge, mens norske studenter må betale i utlandet. Iselin Nybø i Venstre mener det er feil prinsipp å legge vekt på.

– Det er en litt skummel retning å gå. Selv om man begynner litt uskyldig, ser vi på mange land som har begynt på den galeien at de etter hvert utvider studieavgiften til å gjelde for alle. Torbjørn Røe Isaksen kan kanskje trekke den prinsipielle linjen, men da må jeg trekke opp en annen prinsipiell linje: Skal noen utenlandske studenter få gratis utdanning i Norge, mens andre utenlandske studenter ikke skal ha det? Er det rettferdig?

– Tror du ikke det kan være vanskelig for folk å forstå hvorfor utenlandsstudenter overhode skal ha gratis utdanning i Norge, mens norske studenter må betale i utlandet?

– Gratisprinsippet er viktig av flere grunner. Å innføre studieavgift for noen studenter, kan være et første skritt på veien til betaling for alle. Det er en retning vi ikke ønsker å gå. Det handler også om at vi ønsker å få internasjonale studenter til Norge. Om vi innfører studieavgifter – hvorfor skal de dra til Norge når de må betale det samme som ved de beste universitetene i Storbritannia og USA? Det gir oss et konkurransefortrinn.

– Uproblematisk å trosse regjeringen

At Venstre og Kristelig folkeparti går mot Høyre og Fremskrittspartiet i denne saken, mener Nybø ikke kommer til å føre til problemer for det fremtidige samarbeidet med regjeringen.

– Det er helt uproblematisk. Samarbeidsavtalen sier ikke at vi skal være enig i alt. Det kommer også til å skje fremover at vi ikke er enig med regjeringen. Det er en grunn til at vi ikke sitter i den regjeringen, men i opposisjon.