– Strålende at John-Arne Røttingen blir helseambassadør
LUKK

– Strålende at John-Arne Røttingen blir helseambassadør

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 19. august 2020 kl. 14:29

Camilla Stoltenberg mener Røttingens overgang vil være positivt for det internasjonale helsesamarbeidet.

John-Arne Røttingen går av som administrerende direktør for Norges forskningsråd og skal i stedet bli global helseambassadør i Utenriksdepartementet. Flere reagerer positivt på overgangen. Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, syns det er strålende:

Camilla Stoltenberg. Foto: Johanne Landsverk

– Det er strålende at John-Arne Røttingen blir global helseambassadør nå når koronapandemien er på utrulling i verden, sier Stoltenberg i en kommentar til Forskerforum

Ifølge Utenriksdepartementet ansettes Røttingen for å styrke arbeidet med global helse og utvikling av vaksiner, inkludert den norske deltakelsen i arbeidet for å bekjempe covid-19. En viktig del av arbeidet skal også være å bruke sitt omfattende nettverk il å forsøke å få på plass rettferdige fordelingsmekanismer, slik at de fattigste landene ikke kommer langt bak i vaksinekøen, ifølge NRK.

UiO-rektor: Overrasket

– Det er positivt for det internasjonale samarbeidet som må bli sterkere, for bruken av vitenskap og innovasjon i håndtering av pandemien, og for Norges rolle som pådriver, sier Stoltenberg.

Rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen reagerer med overraskelse da han får høre at Røttingen går av.

– Ja, det var overraskende. Forskningsrådet er i en krevende omstillingsprosess, så det blir spennende å følge arbeidet deres videre. Men Røttingen har en kapasitet og kompetanse som er helt enestående, så at han får en slik oppgave er helt forståelig, sier Stølen.

Rektor ved Universitetet i Bergen slår følge:

– Det er på ingen måte overraskende at Røttingen får ny toppjobb. Som Norges ambassadør for global helse skal han arbeide med oppgaver som han brenner for og som han har solid faglig kunnskap om fra tidligere. Hans vitenskapelige kompetanse og bakgrunn fra forskning kommer også gått med i den nye stillingen, sier Dag Rune Olsen, som også leder Universitets- og høyskolerådet (UHR).

Satt spor etter seg

– John-Arne Røttingen har satt spor etter seg som øverste leder av Forskningsrådet, ikke minst gjennom sitt engasjement for åpen forskning. Han har også ledet Forskningsrådet gjennom en større omstilling. Som universitetsrektor og også som leder av UHR har jeg hatt stor glede av å samarbeidet med John-Arne og ønsker ham lykke til i ny og spennende jobb, sier Olsen.

Forskningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Nina Sandberg takker Røttingen for sin innsats for den kunnskapsbaserte omstillingen av Norge. 

– Det står også stor respekt av å ta engasjementet for forskning og innovasjon så langt som han har gjort, under den globale krisen pandemien har skapt. Offentligheten har takket være hans innsats, virkelig fått se betydningen av strategisk, samordnet bruk av forskningsmidlene, sier Sandberg.

– Forståelig rekruttering

Også leder av Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind uttrykker forståelse for at UD ville ha Røttingen som global helseambassadør.

– Han er attraktiv for en slik stilling med bakgrunn som lege og forsker, med kompetanse innen globalt helsearbeid og vaksineutvikling, sier Lind.

Røttingen har bakgrunn som lege og epidemiolog. Siden 2017 har han vært administrerende direktør i Forskningsrådet. Han kom da fra stillingen som områdedirektør for smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet hvor han ledet arbeidet med å fremskaffe en ny ebolavaksine. I år leder han også den globale styringsgruppen for en WHO-studie av lovende behandlinger av covid-19-viruset.

– Røttingen har markert seg som en tydelig leder av Forskningsrådet, så det skal også bli spennende å følge prosessen videre med rekruttering av deres nye direktør, sier Lind og legger til:

– Det er bare å ønske ham masse lykke til med viktig arbeid.