Streik ved sykehusene. Forskerforbundet tar ut 16 medlemmer ved OUS.
LUKK
Annonse
Annonse

Streik ved sykehusene. Forskerforbundet tar ut 16 medlemmer ved OUS.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 4. juni 2021

Forskerforbundet tar blant annet ut ernæringsfysiologer, en logoped og en kommunikasjonsrådgiver i streiken.

Det er streik på sykehusene fredag, etter at det ble brudd i meklingen mellom Unio og Spekter like etter midnatt. I første omgang tas 313 Unio-medlemmer ut i streik. De fleste er sykepleiere i Sykepleierforbundet. Men også Forskerforbundet har tatt ut 16 medlemmer i streik som jobber ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Det er kliniske ernæringsfysiologer, en logoped, en kommunikasjonsrådgiver, konsulenter, rådgivere og en spesialrådgiver, opplyser hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet Linda Møllersen ved OUS.  

Annonse

Hun forteller at streikevaktene skal stå på stand og dele ut informasjon blant annet ved Ullevål sykehus, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Aker sykehus.  

De som vil merke mest til at Forskerforbundet er i streik, er Kreftregisteret og Avdeling for klinisk service i Medisinsk klinikk, sier hun.  

Hovedtillitsvalgt Linda Møllersen. Foto: privat

Ved sistnevnte er det blant annet flere ernæringsfysiologer som er tatt ut.  

– Hvorfor streiker dere? 

– Vi streiker fordi vi er en del av Unio-paraplyen. Og flertallet ønsker en realønnsvekst, med tanke på at industrien fikk mer i fjor enn våre medlemmer fikk. Man ønsker å ta igjen det etterslepet, derfor har vi ikke akseptert tilbudet som er gitt. 

– Er dette først og fremst sykepleiernes streik? 

– Det er ikke til å komme bort fra at sykepleierne er den største gruppen i Unio, og de får mest oppmerksomhet. Men jeg har lyst til å påpeke at det også er problemer med rekruttering av grupper Forskerforbundet organiserer. Vi har også behov for en god lønnsvekst.

– Lønnstilbudet var for dårlig

Leder i Unio spekter Lill Sverresdatter Larsen la vekt på sykepleierne da hun forklarte bruddet.

– Lønnstilbudet fra Spekter var altfor dårlig. Det er stor mangel på sykepleiere og spesialsykepleiere. Helseforetakene må ta dette samfunnsproblemet på alvor og gi et tilbud som kan bidra til å gjøre yrkene mer attraktive, sier leder i Unio Spekter, sier Lill Sverresdatter Larsen, som også er leder av Norsk sykepleierforbund, i en pressemelding.

De som er tatt ut i streik jobber ved Oslo universitetsykehus, Ahus, Helse Bergen, St. Olavs hospital, Sykehuset Østfold, Universitetssykehuset Nord-Norge og Martina Hansens Hospital.

Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Radiografforbund, Norsk Ergoterapeutforbund, Forskerforbundet, Akademikerforbundet, Utdanningsforbundet og Det norske maskinistforbund er de øvrige forbundene som går sammen med Norsk Sykepleierforbund i streik.

– Vi ser alltid ser på streik som siste utvei, men arbeidsgiver ga oss dessverre ikke noe annet valg. De har et ansvar for å sørge for at befolkningen har tilgang på det de trenger av helsepersonell nå og i fremtiden. Når arbeidsgiver ikke har kommet oss i møte på vesentlige elementer, så ble det slik, sier Larsen.

Les også: