Av Lina Christensen og NTB
Publisert 29. mai 2024 kl. 10:36
– Staten vil tvinge oss over i en tariffavtale vi ikke vil inn i, og de gjør det på en ganske udemokratisk måte, sier Øyvind Hofstad, til vanlig rådgiver ved NMBU, for tiden streikende.
3529 statsansatte er i streik, og Hofstad var en av et par hundre politifolk, forskere, sykepleiere, skatterevisorer og andre statsansatte som hadde møtt opp på da Unio arrangerte streikemarkering foran Stortinget tirsdag kveld. Til vanlig jobber han med videreutdanningskurs ved NMBU.
– Veldig mange av kursene jeg arrangerer, blir avlyst eller utsatt. Jeg har blant annet noen eksamener om to uker, så vi får se om de blir gjennomført, sa Hofstad, som erklærer at han er villig til å streike så lenge det er nødvendig.
Lederne for du største forbundene holdt appeller, mens bandet Offentlig sektor bidro med egnede musikalske innslag. «Utdanning må lønne seg, også i staten», var hovedbudskapet. I tillegg var flere opptatt av at lønnsforhandlingene har blitt politisert, og at streiken derfor også handler om å beskytte partssamarbeidet og den norske arbeidslivsmodellen.
– Det må kjennes litt rart bortpå Youngstorget når det er Unio og Akademikerne som må kjempe for partssamarbeidet, sa Geir Røsvoll, leder av Utdanningsforbundet til de frammøtte.
Unn Alma Skatvold, leder i Politiets Fellesforbund, snakket om hvorfor det så sjelden er streik i staten, og begrunnet det med at Norge har et partssamarbeidet og at partene som regel har blitt lyttet til.
– Denne gangen blir vi ikke lyttet til, sa hun til forsamlingen.
– Staten og regjeringen kastet oss før helgen ut i en streik vi aldri ønsket. Staten har selv det hele og fulle ansvaret for denne streiken, sa Guro Lind, forhandlingsleder for Unio Stat og leder for Forskerforbundet.
I likhet med de andre appellantene, la hun vekt på at streiken også handler om noe prinsipielt – den norske arbeidslivsmodellen og partssamarbeidet.
– Staten legger alle prinsipper til side og overkjører oss med makt. Vi finner oss ikke i at staten favoriserer noen fagforeninger, og overkjører andre. Dette er også en streik mot politisk overstyring og mot en uthuling av partssamarbeidet og den norske modellen, sa hun.
Lind avviser ikke at det kan bli flere opptrappinger i løpet av uka.
– Hvis det er det som skal til, så drar vi til, sa Lind til Forskerforum etter markeringen.
Streiken handler om at staten som arbeidsgiver ønsker å vende tilbake til en ordning med én hovedtariffavtale med alle de fire sammenslutningene. Unio og Akademikerne vil på sin side beholde avtalestrukturen i den form og med det innholdet den har i dag.
De er omfattet av en tariffavtale hvor lønnsmidlene fordeles lokalt i den enkelte virksomhet. LO og YS gikk inn i forhandlingene med krav om at staten vender tilbake til én hovedtariffavtale.
Staten endte med å tilby Unio og Akademikerne en ordning hvor 75 prosent av lønna fortsatt skulle forhandles og fordeles lokalt. Men de to organisasjonene «har ikke strukket seg én eneste prosent» for å komme staten i møte, slik digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) formulerte det i NRKs Politisk kvarter mandag.
Les også: