Styret i Forskningsrådet ble avsatt: – Hva er bakgrunnen for dette? Hva baserer regjeringen dette på, spør UiO-rektor Svein Stølen
Annonse
Annonse

Styret i Forskningsrådet ble avsatt: – Hva er bakgrunnen for dette? Hva baserer regjeringen dette på, spør UiO-rektor Svein Stølen

Av Lina Christensen

Publisert 12. mai 2022

UiO-rektor Svein Stølen går hardt ut mot regjeringen etter at Ola Borten Moe sparket styret i Forskningsrådet. – For meg viser deres totale politikk at de ikke vier nok oppmerksomhet til forskning og kunnskap.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) går til det oppsiktsvekkende skrittet å kaste hele styret i Forskningsrådet. Bakgrunnen er den økonomiske situasjonen i rådet. De mangler penger, og nye tall fra Kunnskapsdepartementet tyder på at pengemangelen kan bli enda større enn først antatt.

Les mer om bakgrunnen her.

Annonse

Rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen er bekymret.

– Dette kom veldig overaskende. Vi har et godt inntrykk av styret og styreleder Hilde Tonne, sier han.

– Vier ikke nok oppmerksomhet til forskning

Da Stølen først fikk høre om nyheten gikk han inn og sjekket Riksrevisjonens siste rapport om Forskningsrådet, som ble signert i april.

– Der var det ingen kommentarer, de hadde ingenting å bemerke. Vi må bare ta dette til etterretning, men vi er bekymret, og vi har en del spørsmål.

– Hvilke spørsmål har dere?

– Hva er bakgrunnen for dette? Hva baserer regjeringen dette på, som ikke kommer fram i rapporten fra Riksrevisjonen?

– For meg viser deres totale politikk at de ikke vier nok oppmerksomhet til forskning og kunnskap. Det er min største bekymring.

Lurer på hva Barth Eide tenker

– Hva synes du om regjeringens forskningspolitikk?

– Jeg ser ikke profilen. Gahr Støre har ingen helhetlig politikk for kunnskap og utvikling. Jeg lurer på hva Barth Eide tenker om dette som skal omstille Norge til en grønn nasjon. Det må han svare ut.

– Hvem rammes av dette?

– Det er Norges som rammes. Det handler om nye arbeidsplasser, og om forskning og kunnskap vi trenger for å møte de krisene vi ser komme, men også de vi i dag ikke klarer å se.

Stølen sier han er opptatt av at forskningen ikke svekkes.

– For meg handler dette om forskningens rolle i utviklingen av Norge. Jeg er opptatt av at vi ikke svekker forskningen, og dette er kun en av mange saker fra regjeringen. Vi må styrke forskningen for å sikre arbeidsplasser, ikke svekke den.

Han viser til at NHO har sagt at Norge trenger 250 000 nye arbeidsplasser innen 2030 for å opprettholde velferdssamfunnet.

– Ingen gledelig dag for NTNU

Tor Grande, prorektor for forskning ved NTNU, mener Forskingsrådet er helt avgjørende for kvaliteten til forskningen, og for at norske forskningsmiljøer skal lykkes i Europa.

– Hvis konsekvensen blir reduserte bevilgninger og færre utlysninger på kort og mellomlang sikt, vil det ha dramatiske konsekvenser, ikke minst for NTNU, sier Grande og viser til at universitetet i gjennomsnitt mottar én milliard i bevilgninger fra Forskningsrådet hvert år.

– Det betyr at det får veldig store konsekvenser, ikke bare for forskningen, men også for forskningsinfrastrukturen. Sånn sett er det mange mørke skyer på horisonten. Dette var ingen gledelig dag for NTNU, sier han og referer til at dette var dagen for en rekke NTNU-kutt.

Les mer her: Regjeringen reduserer bevilgningen til flere byggeprosjekter: – Det kom totalt overraskende på oss

Alvorlige nyheter

Leder i Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind er også svært bekymret for hva den mulige tildelingsstoppen vil si for norske forskere.

– Dette er alvorlige nyheter for norske forskere. Tildelingsprosenten fra Norges Forskningsråd er allerede lav, og det er lagt ned en enorm arbeidsinnsats i søknader til årets utlysning. Nå settes i verste fall verdifulle prosjekter som har kommet gjennom et trangt nåløye på vent, med de negative konsekvensene det får for både forskerne og for samfunnet, sier Lind.

– Vi er bekymret

Styreleder Sunniva Whittaker for Universitets- og høgskolerådet er også bekymret.

– Dette kommer jo samtidig med at regjeringen signaliserer at de vil nedskalere investeringene via Forskningsrådet. Vi er bekymret for den stans i tildelingene som dette kan innebære, sier Whittaker til Khrono.

Hun legger til:

— Dette vil gå utover kunnskapsutviklingen og omstillingen som Norge skal gjennom og får konsekvenser langt utenfor vår sektor. Nå må vi samråde oss med sektoren og aktører rundt oss før vi kommer med ytterligere kommentarer, sier Whittaker.

Oppdatert 12.5 kl. 17.00 med kommentarer fra prorektor ved NTNU Tor Grande og leder i Forskerforbundet Guro Lind.

Les også: