Tysk museum leverer tilbake samisk tromme
LUKK
Annonse
Annonse

Tysk museum leverer tilbake samisk tromme

Av Julia Loge

Publisert 22. juni 2023 kl. 15:30

Frøyningsfjell-trommen ble laget i Trøndelag for 400 år siden. Nå skal den tilbake til Saemien Sijte-museet på Snåsa.

Styret for Meininger-museet i Thüringen vedtok 21. juni 2023 at den unike Frøyningsfjell-tromma (også kalt Folldalstromma) skal tilbakeleveres til det nye Saemien Sijte-museet på Snåsa.

Trommen ble beslaglagt i 1723, for nøyaktig 300 år siden, og har vært hos Meininger-museet siden 1837, og motivene på trommen er beskrevet i detalj av trommens siste eiere.

– Trommer har vært og er viktige i det samiske samfunn. De var hellige og viktige veivisere i livet, og de ble av misjonærene ofte sett som djevelens redskap. Thomas von Westen ville samle trommer og bruke kunnskapen han fikk for å kristne samene gjennom å demonisere religionen. Dette er en vond historie, og det at vi nå endelig får tilbake tromma er et steg mot å gjøre opp med historien. Dette er vår kulturarv som vi nå endelig får forvalte selv, sier museumsdirektør på Saemien Sijte Birgitta Fossum.

I den forutgående prosessen har det vært tett dialog mellom Meininger-museet, Saemien Sijte, Sametinget, Kultur- og likestillingsdepartementet og den norske ambassaden i Berlin.