Universitetene sa nei til klimakonkurranse: – Da tar vi det bort
Annonse

Universitetene sa nei til klimakonkurranse: – Da tar vi det bort

Av Jørgen Svarstad

Publisert 30. september 2020

Universitetene og høyskolene slaktet forslaget om at de skulle konkurrere om å være best på klimatiltak. – Ok, da hører vi på det, sier statsråd Henrik Asheim (H).

Det var daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø som i fjor lanserte forslaget om en klimakonkurranse mellom universitetene og høyskolene. De skulle konkurrere og rapportere på 98 indikatorer innenfor energi, avfall, vannforbruk og andre kategorier.

Men i høringsrunden ble forslaget slaktet av institusjonene. De spådde økt byråkrati. Ni av ti universiteter og høyskoler var mot forslaget.

Annonse

Og på Dagsnytt 18 på NRK tirsdag sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at han ville droppe klimakonkurransen.

– Når vi har fått den tilbakemeldingen om at ni av ti sier at de er imot denne måten å gjøre dette på – ok, da hører vi på det. Og så tar vi det bort, sa statsråden.

 – For alltid? spurte programlederen.

– Ja, sannsynligvis , svarte Asheim.

Han understreket imidlertid at universitetene og høyskolene fortsatt skal kutte i sine klimautslipp.

Statsråden minner om at regjeringen nå jobber med en stortingsmelding om hvordan staten skal styre universitetene og høyskolene.

– Det kan for eksempel bety å styre mindre i denne typer detaljer. Men at man tydeliggjør hovedmålene, for eksmpel at man skal kutte mye i CO2-utslippene frem mot 2030, sa han.

Les også: