Varsler nedbemanning ved Universitetet i Stavanger
LUKK

Varsler nedbemanning ved Universitetet i Stavanger

Av Forskerforum

Publisert 18. september 2024 kl. 14:17

UiS må kutte minst 200 millioner kroner i de årlige budsjettene innen utgangen av 2020, ifølge rektor Klaus Mohn.

– I 30 år har universitetene blitt likere og likere. Det går vi bort fra, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel til Forskerforum i slutten av august.

Han signaliserte en tydeligere arbeidsdeling mellom gamle og nye universiteter og at de nye universitetene må forvente lavere basisfinansiering enn de gamle. I tillegg gjorde han det klart at flere tiår med vekst er forbi og at 2019-nivå for bevilgninger er den nye normen.

Kutt og nedbemanning har rammet mange universiteter og høyskoler de siste månedene. Nå står Universitetet i Stavanger for tur.

En slanking

Regjeringens signaler kan hemme både ambisjonene og finansieringen av forskningen ved Universitetet i Stavanger, varsler rektor Klaus Mohn i en kommentar i Stavanger Aftenblad.

«Resultatet blir difor ei slanking – av studieprogram og tenestetilbod, aktivitetar og oppgåver, arbeidsprosessar og organisering. Verksemda må omstillast, og UiS må kutte minst 200 millionar kroner i dei årlege budsjetta innan utgangen av 2026», skriver rektoren.

De laveste fruktene er allerede plukket, nå må universitetet gå hardere til verks, advarer han.

«Nedbemanning er ikkje til å unngå, og UiS vil om eit par år måtte vere eit mindre universitet enn i dag. For eit år sidan var håpet at me kunne løyse utfordringa gjennom naturleg avgang. Det er ikkje lenger realistisk. No vurderer me stillingsstopp i delar av organisasjonen, og oppseiingar er ikkje lenger til å unngå», skriver han videre.

Mindre tid til forskning

Ifølge NTB sier Mohn at de fleste skal beholde jobben, og at de vet mer om prosessen i løpet av høsten.

Han kan heller ikke utelukke at omfanget på studietilbudet blir «noe mindre raust». Ansatte får dessuten mindre tid til forskning. I dag bruker de 40 prosent av tiden sin til å forske, i framtiden vil de bare kunne bruke rundt 30 prosent.

Les også: