Vitensenter skal erstatte Munch-museet
LUKK

Vitensenter skal erstatte Munch-museet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 28. mai 2013 kl. 10:24

Endelig vedtak om nytt Munch-museum kom på plass i pakkeløsning for sosial oppgradering av Tøyen. Lambda blir realitet.

Fakta
<

Situasjonen for Munch-museet har frem til i dag vært uavklart, med store konsekvenser for museets økonomi og de ansatte. I dag annonserte byrådspartiene i Oslo – Høyre, Venstre og KrF – og SV at de har kommet frem til en flertallsløsning.

Resultatet er at det omstridte Lambda-forslaget i Bjørvika i Oslo sentrum blir bygget. Prisen for at SV støtter byrådspartiene er at Tøyen, hvor dagens Munch-museum holder til, får en sosial oppgradering. På en pressekonferanse tirsdag formiddag sa SVs gruppeleder i Oslo, Marianne Borgen, at løsningen bidrar til en utvikling av byen som partiet kan støtte.

Løsningen inkluderer at det skal opprettes et eget «vitensenter» på Tøyen. Kommunen vil også jobbe for at Teknisk museum skal flytte til området.

Sosial oppgradering

– Vi mener at vi nå har kommet i en situasjon som både Tøyens befolkning og Munchs kunst taper på, sa Borgen på pressekonferansen i Oslo rådhus.

Løsningen innebærer at det skal opprettes et områdeprogram for Tøyen som skal investere 25 millioner kroner i året over fem år.

– I tillegg inviterer vi staten til å delta med tilsvarende. Det blir en opprusting av Tøyen og t-banestasjonen. Tøyen skole skal utvikles til å bli en kultur- og miljøskole, som skal fylles med aktiviteter og være åpen på kveldstid og i ferierer. Det skal kombineres med en pedagogisk styrking. Det skal søkes samarbeid med Universitetet i Oslo for å skape et nyskapende pedagogisk tilbud. Alle skal få gratis kjernetid på aktivitetsskolen, fortalte Borgen.

Samlokalisering med Teknisk museum

I tillegg til satsingen på å styrke de sosiale forholdene ved Tøyen, som er en bydel i Oslo som til en viss grad er preget av utfordringer knyttet til høyt antall sosialboliger, skal det satses på et nytt museumsanlegg. Fra før ligger Naturhistorisk museum i området og Botanisk hage. Nå ønsker flertallet i Oslo kommune at det skal opprettes et nytt vitensenter og at Teknisk museum skal flytte til området. Det foreslås også at hovedveien Finnmarksgata, som deler Tøyenparken, skal legges under lokk.

– Vi ønsker å knytte grøntarealene sammen. Primært ønsker vi å få stengt Finnmarksgata som gjennomfartsvei. Eventuelt vil vi ønske å bygge et grøntlokk over veien. Det skal etableres et vitensenter i området. Teknisk museum er en stiftelse som vi ikke styrer over, men vi skal forsøke å få til en samlokalisering av vitensenteret, veksthuset og Teknisk museum til Tøyen. Teknisk museum bør få et tilbud om en kommunal tomt og pengene man kan få for å selge dagens tomt bør – gå inn i bygging av et nytt Teknisk museum på Tøyen, sa Borgen.