Kvinnelige forskere blir mindre sitert enn mannlige
LUKK

Kvinnelige forskere blir mindre sitert enn mannlige

Av Forskerforum

Publisert 30. mai 2017 kl. 01:14

150 000 astronomiartikler er analysert. Det er ikke kvaliteten på forskningen som forklarer hvorfor kvinner blir mindre sitert enn menn.

Som forsker er det viktig at dine vitenskapelige artikler blir sitert av andre forskere.
– Jo mindre sitert du blir, jo lavere status får du som forsker – uavhengig av hvor verdifullt arbeidet ditt er, sier ph.d.-student ved Swiss Federal Institute of Technology i Zürich til Science.
Han er hovedforfatter bak en studie publisert i tidsskriftet Nature Astronomy.
Forskerne har gått gjennom nesten 150 000 vitenskapelige artikler i fem store astronomitidsskrifter mellom 1950 og 2015. De undersøkte hvorvidt forfatternes kjønn hadde noe å si for hvor mye de ble sitert.

Dette viser studien

De første årene i datasettet var det svært store kjønnsforskjeller, menn ble sitert mellom 50 prosent og 100 prosent oftere enn kvinner. Etter 1985 var det fortsatt 6 prosent større sannsynlighet for å bli sitert hvis du var mann. Og kontrollert for hvilke tidsskrifter artiklene var publisert i, årstall, forfatterens alder, antall referanser og andre faktorer, kom menn fortsatt best ut. Artikler med en kvinnelige hovedforfatter fikk bare 90 prosent av siteringene man kunne forvente av en artikkel med en mannlig hovedforfatter.

Ifølge analysen var det kjønn, og ikke den vitenskapelige kvaliteten, som så ut til å være den mest sannsynlige forklaringen på forskjellen i siteringer, skriver Science.

Les også: Studie: Folk stoler mindre på pene forskere 

Føyer seg inn i rekken

Dette føyer seg inn i rekken av en rekke nylige amerikanske studier som kan tyde på at kvinner har dårligere muligheter enn menn. Science nevner studier som viser at kvinner får dårligere veiledning enn menn, at de har større sannsynlighet for å få undervisnings- og administrasjonsoppgaver, at kvinnelige førsteårs biologi-ph.d.-studenter publiserer mindre og at det er mindre sannsynlig at kvinner får anbefalingsbrev der det står at de utmerker seg spesielt.
–  Det er lett å si «herregud, nå er det på’n igjen», sier Meg Urry, professor i fysikk og astrnomi ved Yale University.
–  Men når vi ser en studie som dette, som sier at ting ikke gjøres rettferdig, da må vi virkelig ta det seriøst, sier hun.

Les også: Røe Isaksen om andel kvinnelige professorer: – Ikke veldig imponerende

Flagger kjønnsladede ord 

Men hun håper metodene som ble brukt i denne studien kan brukes til å utvikle et verktøy som forskere kan bruke til å sjekke sin egen siteringspraksis.
Selv bruker hun et lignende verktøy når hun skriver anbefalingsbrev. Det flagger kjønnsladede ord og uttrykk.
– Kraften i disse analysene er enorm, sier hun.

Les også: