Trakasserte ved NTNU står ikke alene
LUKK

Trakasserte ved NTNU står ikke alene

Av Ida Munkeby, organisasjonsdirektør ved NTNU

Publisert 15. mars 2018 kl. 13:31

– Vi jobber med å forenkle og tydeliggjøre rutinen for klaging og håndtering av trakassering og alvorlige personalkonflikter, skriver organisasjonsdirektør Munkeby.

I et oppslag i Forskerforum 9. mars kritiserer Sophia Efstathiou, en av de to initiativtakerne til den viktige kampanjen #metooakademia, NTNUs varslingssystemer for trakassering for å be den som trakasseres om selv å konfrontere den som trakasserte.

– Det er alltid rom for forbedring, og vi tar gjerne imot gode innspill til utvikling, skriver Ida Munkeby. Foto NTNU

Aller først vil jeg gjerne takke for utfordringen. Det er viktig for oss, som institusjon, å ha et blikk på vår evne til å fange opp og håndtere situasjoner og hendelser som hindrer oss i å nå målet om et godt og forsvarlig arbeidsmiljø for alle våre studenter og ansatte. Det er alltid rom for forbedring, og vi tar gjerne imot gode innspill til utvikling. Vi jobber for eksempel med å forenkle og tydeliggjøre rutinen for klaging og håndtering av trakassering og alvorlige personalkonflikter, for å gjøre den mer tilgjengelig og brukervennlig. Vi ønsker at det skal være «lavterskel» å si fra.

NTNU har en egen varslingsrutine etter arbeidsmiljølovens bestemmelser. Rutinen tar særlig for seg anonym varsling, varslervern, tiltak for å ivareta begge parter etc, og viser til trygge varslingskanaler. Videre har NTNU en egen policy mot trakassering, utilbørlig adferd og harde personkonflikter. Denne viser hvordan klager kan gå fram for å varsle på en trygg måte. Men kanskje enda viktigere: Den understreker ledernes ansvar og roller for oppfølging av slike hendelser. Det går klart fram av policyen at ved trakassering skal det varsles til nærmeste leder. Dersom denne er problemet går man videre til leder på neste nivå.

Vår erfaring er at policyen har fungert godt i flere år, vi ser at sakene ofte løses raskt og lokalt. Selv om vi har oppdaterte og gode rutiner vet vi at det å stå i en varslingssak er krevende for den enkelte. I tillegg til lederansvaret har NTNU et støtteapparat innenfor HR, HMS og Bedriftshelsetjeneste, som alle gir råd og veiledning i slike situasjoner. Vi setter også temaet og utfordringene systematisk på agendaen i vårt lederutviklingsprogram og på andre relevante arenaer for å gjøre våre ledere bedre i stand til å stå i utfordringene sammen med varsler og yte støtte. Så vil jeg til slutt nevne fagforeninger og vernelinje, som også yter god støtte og bistand.

  • Les mer: