427 studenter og 12 universitetsansatte drept i Palestina
LUKK
Annonse
Annonse

427 studenter og 12 universitetsansatte drept i Palestina

Av NTB/Signy Grape/Julia Loge

Publisert 8. november 2023 kl. 10:49

Etter én måned med israelsk krigføring mot Gaza, samt ulike aksjoner fra det israelske militæret på Vestbredden, er minst 427 studenter og 12 universitetsansatte drept i områdene.

85 prosent av de drepte skal være på Gaza-stripen, ifølge en oppdatering fra det palestinske departementet for forskning og høyere utdanning datert 6. november, ifølge Palestinian News & Information Agency-WAFA.

I en uttalelse fra departementet anslår de det faktiske antallet drepte til å være høyere, da mange trolig ligger begravet i ruiner av utbombede bygninger på Gazastripen. I tillegg skal tusenvis være såret.

Hundrevis av studenter og universitetsansatte skal også være internert på Vestbredden.

Departementet påpekte at tallene er i stadig endring og vil øke i takt med at krigen fortsetter med uforminsket styrke.

Av de over 1200 som ble drept under de ulike terroraksjonene uført av Hamas 8. oktober, ble trolig også et stort antall studenter drept på israelsk jord. Den nepalske ambassaden har tidligere meldt om at 10 nepalske studenter ble drept under angrepene.

11 universitetsbygninger krigsskadet

Ni universitetsbygninger på Gaza er ødelagt eller skadet, og to på Vestbredden, her etter ulike aksjoner fra det israelske forsvaret.

Studenter på Vestbredden har hatt fjernundervisning siden Hamas’ terrorangrep 7. oktober, og på Gaza har det ikke vært undervisning i perioden, ifølge University World News.

Også i Israel er forskning og undervisning redusert fordi utenlandske studenter forlater landet og både studenter og ansatte er innkalt til militæret.

All utdanning er avbrutt for de 88 000 studentene ved de 19 høyere utdanningsinstitusjonene på Gazastripen. I tillegg skal de ulike aksjonene fra de israelske myndighetene på Vestbredden ha påvirket samtlige av de 34 høyere utdanningsinstitusjonene her i ulik grad, som til sammen huser 138 800 studenter.

Birzeit-universitetet er et offentlig universitet i Birzeit, på Vestbredden, nær Ramallah. Foto: Birzeit University

Israelske styrker inntok Birzeit-universitetet

Fakta
Birzeit-universitetet

• Et offentlig universitet i Birzeit på Vestbredden, nær Ramallah.
• Akkreditert av det palestinske departementet for høyere utdanning, etablert i 1924 som en barneskole for jenter, og ble et universitet i 1975.
• Tilbyr master- og bachelorprogrammer innen informasjonsteknologi, ingeniørfag, sosialpolitikk, kunst, jus, sykepleie, farmasi, helsevitenskap, økonomi og ledelse, fordelt på 9 ulike fakulteter.
• I 2020 var mer enn 15 000 studenter påmeldt universitetets ulike studieprogrammer.

Kilde: Wikipedia

Israelske soldater rykket sent tirsdag kveld inn på Birzeit-universitetet nord for Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge Al Jazeera oppholdt soldatene seg i over to timer på universitetsområdet der de blant annet ødela utstyr på kontorene til studentbevegelsen.

Minst 47 palestinere ble tatt til fange av israelske styrker på Vestbredden natt til onsdag.

Oppdatert 10. november med nedjusterte tall for antall drepte ofre i terroraksjonen 7. oktober.

  • Les også: