Åpner opp: Studenter kan sitte «skulder ved skulder» og utenlandske ph.d. -er får slippe inn i landet
LUKK

Åpner opp: Studenter kan sitte «skulder ved skulder» og utenlandske ph.d. -er får slippe inn i landet

Av Jørgen Svarstad

Publisert 13. august 2021 kl. 12:54

– Endelig kan studentene sitte ansikt til ansikt i klasserom og sitte skulder ved skulder i forelesningssalene, etter halvannet år med restriksjoner, sier helseminister Bent Høie.

Helseministeren fortalte på en pressekonferanse fredag ettermiddag at regjeringen utsetter trinn 4 i gjenåpningen. Men de gjør to unntak, og begge gjelder forsknings- og utdanningssektoren.

– Fra søndag 15. august får personer med opptak til en ph.d.-utdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn til landet igjen. De må følge samme test- og karantenekrav som andre personer som kommer fra tredjeland, sa Høie.

Annonse

Regjeringens innreisenekt for utenlandske ph.d.-er har blitt møtt med forundring og kritikk i sektoren. Mange synes for eksempel det er paradoksalt at utenlandske studenter får slippe inn, men ikke utenlandske ph.d.-er.

– Og så har vi en god nyhet til studentene, fortsatte Høie.

– Vi gir dem nå unntak fra avstandskrav under undervisningen. Dette unntaket skulle egentlig kommet i trinn 4, men helsedirektoratet og FHI råder oss til å gjøre det nå. Og vi følger det rådet.

Helseministeren sier at han tror lettelsene for studenter vil føre til at smitten i samfunnet øker.

– Vi forventer at smitten øker når dette skjer. Derfor må vi holde igjen på andre ‘områder, slik at smittespredningen ikke blir for høy og smittesporingen ikke blir for krevende i ukene som kommer.

I en skriftlig kommentar trekker forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) frem at regjeringen har sponset fadderukene med 40 millioner kroner, samt at de tar regningen for hurtigtestene.

– Til sammen er jeg sikker på at dette gjør at det blir en langt morsommere og tryggere studiestart enn i fjor, sier han.

Om unntaket i innreisereglene for ph.d.-er sier han:

– Jeg har stor forståelse for at innreisereglene har gjort det krevende for ph.d.-studentene, for utdanningsinstitusjonene og for forskningen. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå gjør et unntak i innreisereglene for disse.

– Årsaken til at vi har strenge innreiseregler er fordi vi har prioritert lettelser i smitteverntiltak her hjemme slik at vi alle sammen har kunnet leve friere.

Kunnskapsdepartemenet har ikke fullstendig oversikt over hvor mange ph.d.-er som er berørt av dette. Men de opplyser at en uformell runde i sektoren foretatt av Universitets- og høyskolerådet viser at det er snakk om rundt 300 forskere.

Les også: