Her er professoren tilbake på kontoret etter halvannet år hjemme
LUKK
Annonse
Annonse

Her er professoren tilbake på kontoret etter halvannet år hjemme

Av Julia Loge

Publisert 9. august 2021 kl. 23:28

Professor Johan Tønnesson har savnet de ­­­små, uformelle samtalene med kolleger. – Hvis du liker folk, som jeg gjør, så er det jo ikke det beste å sitte hjemme med familien hele dagen, hele året, sier han.

– Nei, se her har trærne vokst!

Det legger man ikke merke til fra en dag til en annen, men professor Johan Tønnesson er tilbake for å ha første arbeidsdag på kontoret på Universitetet i Oslo siden før 12. mars 2020. Han vil vise fram utsikten over Oslo, men siden sist har trærne vokst såpass at utsikten ikke er som den en gang var.

Se video:

Kollegaer ved kaffemaskinen, studenter i seminarrom, en god printer. Johan Tønnesson ser mange positive sider med å vende tilbake fra hjemmekontoret. Foto/redigering: Julia Loge

Delvis tilbake

Universitetet i Oslo, der Tønnesson jobber, har åpnet for at ansatte kan være på kontorene, så lenge de kan opprettholde avstand og smittevern.

Det var 18. juni at samfunnet gikk over til trinn 3 i gjenåpningen, som blant annet innebærer større mulighet for å jobbe på kontoret. Oslo har hatt egne og strengere regler, med påbud om hjemmekontor. Men 5. juli ble dette påbudet opphevet, og Oslo gikk over til de nasjonale reglene.

I mellomtiden har det vært sommerferie for mange. Men i disse dager har mange, som Tønnesson, sin første arbeidsdag på kontoret på veldig lenge.

For Tønnesson betyr det tilbake til et stramt tidsskjema om morgenen, men også tilbake til et etterlengtet sosialt samspill med kollegaer. På vei nedover gangen før han kommer til sitt eget kontor, rekker han å hilse på en ny stipendiat og slå av en prat om stillingsstruktur med en førsteamanuensis. For Tønnesson er det én av de to beste tingene med å vende tilbake, de små uformelle samtalene der en utveksler litt informasjon, men ikke så mye at man hadde trengt et eget møte.

– Det er et klart savn. Hvis du liker folk, som jeg gjør, så er det jo ikke det beste å sitte hjemme med familien hele dagen, hele året, konstaterer han.

Tønnesson hadde noen dager hjemmekontor allerede før pandemien, og kommer nok til å fortsette med det. De fleste steder er nå i trinn 3 av gjenåpningen, som betyr at det fortsatt er noe hjemmekontor ved de fleste universitetene Forskerforum har kontaktet. Det mest konkrete er Oslomet, der lederne har ansvar for at bare 40 prosent er til stede samtidig.

Velger hybridundervisning

Tønnesson finner kontoret sitt omtrent som før, men må begynne dagen med å sette skrivebordsskuffene tilbake der han vil ha dem og sette en madrass tilbake under skrivebordet. Noen vil kanskje savne hjemmekontor-vaner, som å gå en tur i lunsjen eller ta en liten lur. Men Tønnesson bedyrer at vanen med små «power-naps» ikke er noe han har lagt seg til mens han hadde hjemmekontor, men en godt innarbeidet rutine på sju minutter.

Det Tønnesson gleder seg aller mest til, er å møte studentene igjen i samme seminarrom når de også er tilbake på campus om en ukes tid. Alt blir ikke som før, undervisningen i høst blir også tilgjengelig digitalt. Men nå er det selvvalgt, for å legge til rette for to studenter som ikke kunne møte til forelesningene.

– For et par år siden hadde det ikke vært i min fjerneste fantasi å legge opp til det. Jeg har vært blant de litt konservative, eller, jeg har syntes det var dritvanskelig, sier Tønnesson.

  • Les også: